Dieta Będę Mamą-dla kobiet w ciąży

Kaloryczność i cena

1500 kcal

88 PLN/dzień

1850 kcal

91 PLN/dzień

2000 kcal

94 PLN/dzień

2450 kcal

96 PLN/dzień

2700 kcal

98 PLN/dzień

Przykładowe dania diety

Śniadanie I

Gryczanka z kakao podana z gruszką, morelą i kawałkami czekolady

Pietruszkowa pasta jajeczna z warzywami i pieczywem

Śniadanie II

Koktajl: gruszka, czarna porzeczka, szpinak, daktyle, płatki owsiane, jogurt naturalny

Sok: melon, jabłko, cytryna, nasiona chia

Obiad

Dorsz w sosie musztardowo-jogurtowym z pieczonymi ziemniakami i warzywami z wody

Fit burgery z indyka podane z sosem i sałatką z komosy ryżowej

Podwieczorek

Flaki z boczniaków

Zupa krem z zielonego groszku z musem z suszonych pomidorów

Kolacja

Gulasz warzywny z bakłażanem podany z pieczonym tofu

Sałatka z pieczonym kurczakiem, figą, burakiem i sosem orzechowym

Czym jest dieta Będę Mamą?

Dieta Będę Mamą, to dietetyczny ukłon naszego cateringu w kierunku przyszłych mam, chcących zadbać jak najlepiej o zdrowie swoje i swojego maleństwa. Dieta ta bazuje na najlepszej jakości produktach spożywczych, jest w pełni zbilansowana i różnorodna. Możesz w niej znaleźć chude mięso, tłuste ryby morskie, jaja, pasteryzowane produkty mleczne, nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona, oleje roślinne a także pełnoziarniste produkty zbożowe i oczywiście bogactwo warzyw i owoców każdego dnia. Wybierając tę dietę możesz być pewna, że dostarczysz swojemu organizmowi wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne a do tego będziesz cieszyć się pysznym smakiem naszych zdrowych propozycji dań.

Jakie produkty nie pojawią się w diecie Będę Mamą?

W diecie dla kobiet w ciąży, poza pełnym zbilansowaniem i dostarczeniem niezbędnych składników odżywczych, kluczowym jest, aby zadbać o bezpieczeństwo własne i dziecka. Dlatego też, w diecie Będę Mamą nie znajdziesz: alkoholu, niepasteryzowanego mleka i jego przetworów, surowych jaj, ryb czy mięs a także produktów wędzonych, długodojrzewających, ryb drapieżnych i długożyjących, kiełków a także niektórych ziół i przypraw. Wszystko po to, by zminimalizować ryzyko zanieczyszczeń dioksynami, metalami ciężkimi, pleśnią, czy patogenami chorobotwórczymi jak listeria czy salmonella a także uniknięciem tych składników żywności, które są potencjalnie zagrażające bezpieczeństwu przebiegu ciąży.

O czym musisz pamiętać?

W trakcie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na płyny, należy pamiętać o konieczności odpowiedniego nawodnienia organizmu. Średnie zapotrzebowanie na wodę u osoby dorosłej wynosi ok. 2,5 litra. W ciąży należy zwiększyć to zapotrzebowanie o ok. 300 ml na dobę. Według rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia w Polsce kobiety będące w ciąży powinny spożywać ok. 3 litry wody (łącznie z innymi napojami) tj. o ok. 1 dużą szklankę wody dziennie więcej niż przeciętna dorosła osoba.

Nie wiesz, jak dobrać kaloryczność diety?

Odpowiedni dobór kalorii, jest równie ważny jak dobrze zbilansowana dieta. Zapotrzebowanie kaloryczne jest inne dla każdej kobiety ciężarnej i będzie różne w zależności od trymestru ciąży. W celu dobrego doboru zapotrzebowania energetycznego, zachęcamy do konsultacji z naszym dietetykiem, który odpowie na wszystkie pytania czy wątpliwości związane z dietą.

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.