Dieta pudełkowa
Bez glutenu i laktozy
Przekonaj się, że unikanie produktów zawierających gluten i laktozę nie jest takie trudne!
Dieta Bez glutenu i laktozy w BistroBox sprawdzi się dla osób, które po spożyciu posiłków z laktozą odczuwają dyskomfort trawienny i jednocześnie zmagają się z objawami nadwrażliwości na gluten.
Kaloryczność i cena
3 posiłki
4 posiłki
Śniadanie
Komosanka czekoladowa z malinami i płatkami migdałów
Drugie śniadanie
Koktajl: truskawka, płatki owsiane, daktyle, kakao, mleko roślinne
Obiad
Pulpeciki drobiowo-krewetkowe podane z makaronem ryżowym i sosem tajskim
Podwieczorek
Budyń jaglany z musem owocowym
Kolacja
Panierowany kalafior a’la buffalo wings z sałatką
Dla kogo jest dieta Bez glutenu i laktozy w BistroBox?
Przekonaj się, że unikanie produktów zawierających gluten i laktozę nie jest takie trudne!
Dieta Bez glutenu i laktozy w BistroBox sprawdzi się dla osób, które po spożyciu posiłków z laktozą odczuwają dyskomfort trawienny i jednocześnie zmagają się z objawami nadwrażliwości na gluten. Jeśli gluten i laktoza negatywnie wpływają na Twoje samopoczucie, to dieta Bez glutenu i laktozy będzie idealna właśnie dla Ciebie!
Nie polecamy stosowania diety Bez glutenu i laktozy przez osoby chore na celiakię i z silną alergią na gluten, ze względu na możliwe zanieczyszczenia posiłków śladowymi ilościami glutenu.
Jak skomponowana jest dieta Bez glutenu i laktozy?
W BistroBox przywiązujemy dużą wagę do jakości oraz różnorodności wykorzystywanych produktów. Wszystko to po to, aby mimo diety eliminacyjnej, dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin.
Główne źródła węglowodanów złożonych w diecie to produkty naturalnie bezglutenowe- m.in. gryka, komosa ryżowa, amarantus, ryż, czy proso oraz certyfikowane produkty z nich wykonane – bezglutenowe kasze, płatki zbożowe i makarony. Obowiązkowym elementem naszych dań są również świeże warzywa i owoce od naszych sprawdzonych dostawców. W menu tej diety nie znajdziesz zbóż zawierających gluten, czyli m.in. pszenicy, żyta, jęczmienia, czy też orkiszu.
Produkty z laktozą zastępujemy natomiast wyselekcjonowanymi zamiennikami najwyższej jakości. W codziennym menu diety Bez glutenu i laktozy znajdziesz roślinne alternatywy produktów mlecznych, takie jak: fortyfikowane napoje sojowe, ryżowe, owsiane, migdałowe a także bazujące na roślinach strączkowych, mleczku kokosowym i orzechach – śmietanki, jogurty, sojonezy, twarożki czy sery wegańskie. W diecie pojawią się również produkty mleczne pozbawione laktozy. Dzięki takiej różnorodności stosowanych produktów nie ma ryzyka wystąpienia niedoborów wapnia w diecie.
W diecie Bez glutenu i laktozy nie zabraknie wartościowych źródeł białka – chudego mięsa, ryb, owoców morza oraz nasion roślin strączkowych i ich przetworów. Dopełnieniem diety będą natomiast zdrowe tłuszcze pod postacią nasion, orzechów i olejów roślinnych najwyższej jakości.
Co wchodzi w skład diety Bez glutenu i laktozy?
Dieta Bez glutenu i laktozy dostępna jest w wariancie z trzema, czterema lub pięcioma posiłkami, w kalorycznościach od 850 kcal do 2500 kcal.
Diety trzyposiłkowe (śniadanie, obiad i kolacja) dostępne są w kalorycznościach: 850, 1200, 1400, 1700, 1850 i 2100 kcal.
Diety czteroposiłkowe (śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) występują w kalorycznościach: 1000, 1200, 1350, 1500, 1800, 2000 oraz 2400 kcal.
Diety pięcioposiłkowe (śniadanie, śniadanie II, obiad, podwieczorek, kolacja) możesz zamówić w wariantach kalorycznych: 1200, 1500, 1800, 2000 lub 2500 kcal.