Przejdź do treści
Niski IG

Dieta pudełkowa
Niski IG

Dieta Niski IG, to w pełni zbilansowana, pełna smaków i prozdrowotna dieta, zalecana osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym poprawia wrażliwość komórek na insulinę, zapobiega nadmiernym wahaniom glukozy we krwi, a tym samym gwałtownym spadkom energii w ciągu dnia.

Kaloryczność i cena

Wybierz kaloryczność
Przykładowe dania diety

Śniadanie

Misa mocy z czarną soczewicą, warzywami i chrzanowym vinegrette

Drugie śniadanie

Zielone smoothie z siemieniem lnianym

Obiad

Kurczak zagrodowy w pistacjowej skorupce, quinoa, sałatka z bio kiszonek

Podwieczorek

Czekoladowe brownie fasolowe (bez glutenu, bez laktozy bez jaj)

Kolacja

Sałatka tajska z pieczonym łososiem w sosie imbirowym z czarnym sezamem i kiełkami groszku

Opis

Komu polecamy dietę Niski IG w BistroBox?

Dieta Niski IG w BistroBox to w pełni zbilansowana, pełna smaków i prozdrowotna dieta zalecana osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym  poprawia wrażliwość komórek na insulinę, zapobiega nadmiernym wahaniom glukozy we krwi, a tym samym gwałtownym spadkom energii w ciągu dnia. Odpowiednio zbilansowane posiłki dostarczą Ci wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz zapewnią  uczucie sytości przez cały dzień.

Jeśli borykasz się z problemem insulinooporności, zespołem metabolicznym lub cukrzycą typu II, to dieta Niski IG w BistroBox będzie doskonałym wyborem dla Ciebie!

Jakie są założenia diety Niski IG?

W diecie z niskim IG ograniczono cukry proste oraz produkty z wysokim indeksem glikemicznym. Ograniczono również węglowodany ogółem w diecie.  Ich główne źródła to nieprzetworzone, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych oraz warzywa i owoce niskocukrowe. 

Nasz zespół dietetyków dba o to, aby w codziennym menu diety z niskim IG znalazły się odpowiednio zbilansowane, pełnowartościowe posiłki o niskim i średnim ładunku glikemicznym. Nasi kucharze dbają natomiast o odpowiednią obróbkę technologiczną produktów węglowodanowych, tak aby cechowały się one jak najniższym indeksem glikemicznym.

Znajomość czynników wpływających na zmianę indeksu glikemicznego jest kluczowa w prawidłowym komponowaniu takiej diety.  Liczy się bowiem nie tylko wybór odpowiedniego produktu, ale również jego przemyślane łączenie z innymi składnikami diety oraz właściwa obróbka kulinarna.

Dieta Niski IG dostępna jest w wariancie z 3 lub 5 posiłkami. Zestaw trzyposiłkowy (śniadanie, obiad i kolacja) dostępny jest w kaloryczności: 850, 1200, 1400, 1700 i 1850 kcal, natomiast zestaw pięcioposiłkowy (śniadanie, śniadanie II, obiad, podwieczorek, kolacja) można  zamówić w wariancie kalorycznym: 1200, 1500, 1800, 2000 lub 2500 kcal.

Dieta Niski IG nie posiada możliwości wykupienia wykluczeń.

Czego możesz się spodziewać w diecie z niskim IG?

W diecie z niskim IG dominują warzywa – zwykle w formie surowej lub ugotowanej al dente. Produkty zbożowe – kasze, makarony, płatki owsiane, otręby i  pieczywo występują jedynie w wersji pełnoziarnistej. Owoce z niskim i średnim indeksem glikemicznym pojawią się jako dodatek do pełnowartościowych posiłków. W diecie nie zabraknie zdrowych źródeł tłuszczów, takich jak: olejów roślinnych, orzechów, nasion czy tłustych ryb morskich oraz wartościowych źródeł białka – mięsa, ryb i owoców morza, jaj, produktów mlecznych oraz nasion roślin strączkowych i ich przetworów.  

Z menu diety na najbliższy tydzień możesz  zapoznać się na naszej stronie internetowej. 

Czego możesz się spodziewać w diecie z niskim IG?

W diecie z niskim IG dominują warzywa – zwykle w formie surowej lub ugotowanej al dente. Produkty zbożowe – kasze, makarony, płatki owsiane, otręby i  pieczywo występują jedynie w wersji pełnoziarnistej. Owoce z niskim i średnim indeksem glikemicznym pojawią się jako dodatek do pełnowartościowych posiłków. W diecie nie zabraknie zdrowych źródeł tłuszczów, takich jak: olejów roślinnych, orzechów, nasion czy tłustych ryb morskich oraz wartościowych źródeł białka – mięsa, ryb i owoców morza, jaj, produktów mlecznych oraz nasion roślin strączkowych i ich przetworów.

Co to jest ten indeks glikemiczny (IG)?

Jest to parametr określający odpowiedź glikemiczną organizmu po spożyciu określonego produktu zawierającego węglowodany. Im mniejsza jest wartość indeksu glikemicznego danej żywności, tym wolniej będzie rosło stężenie glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu.

W przypadku szacowania rzeczywistej odpowiedzi glikemicznej organizmu, ważnym aspektem jest również  wielkość porcji zjedzonego produktu. Indeks glikemiczny niestety jej nie uwzględnia, wobec czego dokładniejszym parametrem wydaje się być ładunek glikemiczny posiłku, który poza indeksem glikemicznym produktów, uwzględnia również ilość węglowodanów w konkretnej porcji posiłku. Dodatkowo, prawidłowo zbilansowane posiłki, które poza węglowodanami, zawierają również białko i tłuszcze, gwarantują wolniejsze wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego i ograniczają tym samym nadmierny wzrost jej poziomu we krwi.

 

Sprawdź menu diety Niskie IG na najbliższy tydzień i przekonaj się, jak odpowiednio skomponowane posiłki  mogą pozytywnie wpłynąć na Twoje samopoczucie w ciągu dnia!

Dieta Autorska Agnieszki Mielczarek

Odchudzamy, odmładzamy, odżywiamy

Zamów

Newslleter

Zapisz się do newslettera