Kaloryczność i cena
Śniadanie
Misa mocy z czarną soczewicą, warzywami i chrzanowym vinegrette
Drugie śniadanie
Zielone smoothie z siemieniem lnianym
Obiad
Kurczak zagrodowy w pistacjowej skorupce, quinoa, sałatka z bio kiszonek
Podwieczorek
Czekoladowe brownie fasolowe (bez glutenu, bez laktozy bez jaj)
Kolacja
Sałatka tajska z pieczonym łososiem w sosie imbirowym z czarnym sezamem i kiełkami groszku
Komu polecamy dietę Niski IG w BistroBox?
Dieta Niski IG w BistroBox to w pełni zbilansowana, pełna smaków i prozdrowotna dieta zalecana osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym poprawia wrażliwość komórek na insulinę, zapobiega nadmiernym wahaniom glukozy we krwi, a tym samym gwałtownym spadkom energii w ciągu dnia. Pięć odpowiednio zbilansowanych posiłków dostarczy Ci wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz zapewni uczucie sytości przez cały dzień.
Jeśli borykasz się z problemem insulinooporności, zespołem metabolicznym lub cukrzycą typu II, to dieta Niski IG w BistroBox będzie doskonałym wyborem dla Ciebie!
Jakie są założenia diety Niski IG?
W diecie z niskim IG ograniczono cukry proste oraz produkty z wysokim indeksem glikemicznym. Ograniczono również węglowodany ogółem w diecie. Ich główne źródła to nieprzetworzone, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych oraz warzywa i owoce niskocukrowe.
Nasz zespół dietetyków dba o to, aby w codziennym menu diety z niskim IG znalazło się pięć odpowiednio zbilansowanych, pełnowartościowych posiłków o niskim i średnim ładunku glikemicznym. Nasi kucharze dbają natomiast o odpowiednią obróbkę technologiczną produktów węglowodanowych, tak aby cechowały się one jak najniższym indeksem glikemicznym.
Znajomość czynników wpływających na zmianę indeksu glikemicznego jest kluczowa w prawidłowym komponowaniu takiej diety. Liczy się bowiem nie tylko wybór odpowiedniego produktu, ale również jego przemyślane łączenie z innymi składnikami diety oraz właściwa obróbka kulinarna.
Dieta Niski IG dostępna jest w wariancie 1200, 1500, 1800 i 2000 kcal
Dieta Niski IG nie posiada możliwości wykupienia wykluczeń.
Czego możesz się spodziewać w diecie z niskim IG?
W diecie z niskim IG dominują warzywa – zwykle w formie surowej lub ugotowanej al dente. Produkty zbożowe – kasze, makarony, płatki owsiane, otręby i pieczywo występują jedynie w wersji pełnoziarnistej. Owoce z niskim i średnim indeksem glikemicznym pojawią się jako dodatek do pełnowartościowych posiłków. W diecie nie zabraknie zdrowych źródeł tłuszczów, takich jak: olejów roślinnych, orzechów, nasion czy tłustych ryb morskich oraz wartościowych źródeł białka – mięsa, ryb i owoców morza, jaj, produktów mlecznych oraz nasion roślin strączkowych i ich przetworów.
Z menu diety na najbliższy tydzień możesz zapoznać się na naszej stronie internetowej.
Co to jest ten indeks glikemiczny (IG)?
Jest to parametr określający odpowiedź glikemiczną organizmu po spożyciu określonego produktu zawierającego węglowodany. Im mniejsza jest wartość indeksu glikemicznego, tym mniejsze będzie stężenie glukozy we krwi po zjedzeniu danej żywności.
W przypadku szacowania rzeczywistej odpowiedzi glikemicznej organizmu, ważnym aspektem jest wielkość porcji zjedzonego produktu węglowodanowego. Indeks glikemiczny niestety jej nie uwzględnia, wobec czego dokładniejszym parametrem wydaje się być ładunek glikemiczny posiłku, który poza indeksem glikemicznym produktów, uwzględnia również ilość węglowodanów w konkretnym posiłku. Dodatkowo, prawidłowo zbilansowane posiłki, które poza węglowodanami, zawierają również białko i tłuszcze, gwarantują wolniejsze wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego i ograniczają tym samym nadmierny wzrost jej poziomu we krwi.
Na wartość indeksu i ładunku glikemicznego końcowego posiłku wpływa wiele czynników. Kluczowe są jednak: zawartość błonnika pokarmowego w daniu, zawartość źródeł białka i tłuszczów w posiłku, stopień przetworzenia i dojrzałości używanych owoców oraz zastosowana obróbka kulinarna – stopień rozdrobnienia, czy czas gotowania produktów.
