Maltodekstryna jest powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności. Na szeroką skalę wykorzystuje się ją w przemyśle spożywczym do produkcji m.in. odżywek dla sportowców, suplementów diety, produktów typu light, czy wyrobów cukierniczych. Występuje też w mleku modyfikowanym dla dzieci. W ostatnim czasie pojawiło się jednak sporo kontrowersji na temat właściwości maltodekstryny i jej bezpieczeństwa. Wyjaśniamy, czym jest maltodekstryna, w jakich produktach spożywczych występuje oraz jak wpływa na nasze zdrowie.
Maltodekstryna — co to jest?
Z chemicznego punktu widzenia maltodekstryna zaliczana jest do przyswajalnych węglowodanów złożonych. Oznacza to, że jest trawiona w naszym przewodzie pokarmowym. Po jej spożyciu poziom glukozy wzrasta i stanowi dostępne źródło energii.
Co ciekawe maltodekstryna nie ma jednego, stałego składu chemicznego. Jest mieszaniną oligosacharydów i polisacharydów, których ilość może się różnić w zależności od metody wykorzystanej w procesie wytwarzania maltodekstryny. Maltodekstryna może być produkowana ze skrobi kukurydzianej (maltodekstryna kukurydziana) lub skrobi pochodzącej z ziemniaków (maltokdekstryna ziemniaczana).
Maltodekstryna ma postać białego proszku o delikatnie słodkim smaku i różnorodnych właściwościach. Dobrze rozpuszcza się w wodzie oraz z łatwością łączy się z cząsteczkami tłuszczu. Nie ulega fermentacji w przewodzie pokarmowym.
To może Cię zainteresować: Czym zastąpić cukier? Zdrowe i pyszne propozycje.
Maltodekstryna — właściwości
Maltodekstryna to bardzo uniwersalna substancja, a o jej właściwościach można pisać w nieskończoność. Poznaj najważniejsze cechy tej substancji, które sprawiają, że wielu producentów decyduje się na zastosowanie maltodekstryny w procesie wytwarzania produktów spożywczych.
Jakie właściwości ma maltodekstryna?
- Emulgujące,
- spulchniające,
- stabilizujące,
- wypełniające,
- zagęszczające,
- przedłużające świeżość produktów i ich termin przydatności,
- wzmacniające smak i zapach,
- regulujące naturalną słodycz.
Właściwości maltodekstryny sprawiają, że znajduje ona zastosowanie w produkcji żywności jako nośnik smaku, regulator słodkości potraw, zamiennik tłuszczu oraz źródło energii w organizmie człowieka.
Maltodekstryna w przemyśle spożywczym — w jakich produktach spożywczych występuje?
Lista produktów spożywczych, w których występuje maltodekstryna, jest bardzo długa, ponieważ substancja ta wykazuje liczne właściwości użytkowe pożądane w produkcji żywności. Jako dodatek do żywności występuje m.in. w:
- czekoladzie i wyrobach czekoladowych,
- wyrobach cukierniczych,
- suplementach diety,
- gotowych daniach.
Wykorzystywana jest też do produkcji batonów węglowodanowych, odżywek węglowodanowych oraz energetycznych przekąsek, które bardzo często goszczą w diecie sportowców i mają na celu uzupełnienia zapasów glukozy w mięśniach. Maltodekstryna stanowi dobre źródło energii i łatwo przyswajalnych węglowodanów, co ma istotne znaczenie w przypadku wysokiej aktywności fizycznej.
Maltodekstryna występuje też w produktach typu light o obniżonej zawartości tłuszczu, które sprawdzą się na diecie odchudzającej. Dodawana jest również do mleka modyfikowanego przeznaczonego dla niemowląt i małych dzieci. Zawierają ją też produkty mleczarskie np. jogurty, lody oraz niektóre odżywki białkowe pomocne w budowaniu masy mięśniowej.
Czy maltodekstryna jest zdrowa? Kto powinien jej unikać?
Potencjalna szkodliwość maltodekstryny to bardzo gorący temat. O jej wpływie na organizm mówi się bardzo dużo, jednak mity często mieszają się z faktami. Odpowiedź na pytanie, czy maltodekstryna jest zdrowa, zależy od tego, kto i w jakich ilościach, będzie ją stosować.
- Maltodekstryna zaliczana jest do węglowodanów łatwo przyswajalnych, których proces trawienny przebiega szybko i prowadzi do wzrostu glukozy we krwi. W zależności od stanu zdrowia, indywidualnych predyspozycji oraz konkretnego posiłku może powodować gwałtowne wyrzuty insuliny. Dlatego produkty zawierające duże ilości maltodekstryny mogą mieć wysoki indeks glikemiczny i być niewskazane dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej oraz w diecie cukrzyka. Osobom, które powinny unikać maltodekstryny, polecana jest dieta z niskim IG.
- W dużych ilościach maltodekstryna może doprowadzić do dolegliwości jelitowych takich jak bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, czy biegunki. Pojawiają się też pierwsze badania naukowe, które sugerują, że maltodekstryna może mieć negatywny wpływ na mikrobiotę jelitową i układ pokarmowy. Nie oznacza to jednak, że włączenie maltodekstryny do diety zawsze będzie miało negatywny wpływ na jelita, najważniejszy jest umiar i odpowiednie bilansowanie swoich posiłków.
U osób zdrowych, które na co dzień prowadzą zdrowy styl życia, maltodekstryna nie powoduje skutków ubocznych, ani nie zaburza codziennego funkcjonowania. Nie ma więc konieczności, aby za każdym razem sprawdzać składy produktów spożywczych i suplementów diety w obawie, przed jej obecnością. Obecność maltodekstryny w produkcie nie powinna być jedynym aspektem, na który zwracamy uwagę. Najważniejsze jest stosowanie na co dzień niskoprzetworzonej, urozmaiconej, gęsto odżywczej diety, która wspiera zdrowie. Umiarkowane spożycie maltodekstryny nie musi być powodem do niepokoju.
Przeczytaj także: Słodycze na diecie – których należy unikać, a po które można sięgać?
Podsumowanie
Maltodekstryna to łatwo przyswajalna substancja w postaci białego proszku, często wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Występuje m.in. w produktach light, mleku modyfikowanym, produktach mlecznych oraz odżywkach dla sportowców. Mimo że ma wysoki indeks glikemiczny, u osób zdrowych maltodekstryna jako składnik zdrowej, dobrze zbilansowanej diety nie powinna budzić żadnych obaw. Jest też wartościowych składnikiem w diecie sportowców. Na duże ilości maltodekstryny powinny uważać osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Dostawa BistroBox
Dowozimy catering na terenie całej Polski, uwzględniając takie miejscowości jak: Warszawa, Poznań, Gdańsk, Katowice, Kraków, Wrocław czy Szczecin. Więcej miast można sprawdzić tutaj — mapa dostaw.