Przejdź do treści

Jakie zupy jeść podczas odchudzania, aby efekty zachwycały?

Diety odchudzające cieszą się sporym zainteresowaniem. Nie ma się temu, co dziwić, bo nadprogramowe kilogramy nie służą ani zdrowiu, ani dobremu samopoczuciu. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, po jakie produkty sięgać na tego diecie. Okazuje się, że bardzo pomocne mogą okazać się zupy, ale niestety nie wszystkie. Dobrze byłoby więc mieć świadomość tego, czym kierować się podczas przygotowywania zup i jakie propozycje zdecydowanie warto włączyć do codziennego menu. Zapraszamy do lektury!

Jakie są największe zalety zup na diecie odchudzającej?

Wiele osób zastanawia się nad tym, jakie są największe zalety zup na diecie odchudzającej. Jak się okazuje, jest ich naprawdę sporo. Otóż przede wszystkim, zupy są zdecydowanie mniej kaloryczne od klasycznych dań obiadowych, które składają się zazwyczaj z mięsa i ziemniaków. Poza tym zupy bazują zwykle na różnych gatunkach warzyw, dzięki czemu dostarczają organizmowi niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. Wiele z nich wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i przyspiesza przemianę materii.

Ponadto, zupy są niezwykle smaczne, a przygotowane w odpowiedni sposób także sycące. Nawadniają także organizm, co jest bardzo przydatne w walce z nadprogramowymi kilogramami. Aby jednak zupy faktycznie mogły służyć osobom, które po nie sięgają, muszą być przygotowywane w odpowiedni sposób. W przeciwnym bowiem razie efekt może być zupełnie przeciwny od tego zamierzonego. Ponadto zupy mają zastępować posiłek, a nie stanowić jedną z jego składowych części. Jest to niesamowicie ważne dla osób, które chcą schudnąć.

Czym kierować się przygotowując zupy?

Jak już zaznaczono wyżej, nie wszystkie zupy są wskazane na diecie odchudzającej. Przede wszystkim, należy starać się o to, aby przygotowywać głównie zupy warzywne. Lepiej więc nie dodawać do nich mięsa. Osoby, którym zależy na tym, aby danie zawierało sporo białka, mogą postawić na zupę z roślin strączkowych. Przeciwwskazane jest natomiast spożywanie zup na wywarach mięsnych, takich jak na przykład grochówka. Tego rodzaju posiłek będzie na pewno smaczny, ale tłusty i kaloryczny. Doskonałą alternatywą dla osób, które nie przepadają za gotowaniem lub w codziennym życiu zwyczajnie brakuje im czasu na przygotowywanie posiłków, będzie nasza dieta zupowa, która gwarantuje natychmiastową regenerację organizmu i ekspresową utratę wagi.

Podczas przygotowywania zup należałoby także zrezygnować z ich zabielania. Chodzi tu w szczególności o tłustą śmietanę. Zdecydowanie lepiej wykorzystać jogurt naturalny, który uznawany jest za produkt dietetyczny. Mimo że są to dwa zupełnie różne produkty, to różnica w smaku nie powinna być zbyt wyczuwalna. Jeżeli jednak nie czuje się konieczności zabielania zupy, można śmiało z tego zrezygnować. Wiele osób uważa jednak, że buliony przygotowane w tej sposób smakują zdecydowanie lepiej. Osoby pragnące zredukować kilka nadprogramowych kilogramów, powinny także pamiętać o wzbogaceniu posiłków o dodatek aromatycznych przypraw. Mowa tu przede wszystkim o:

  • kurkumie,
  • cynamonie,
  • imbirze,
  • gałce muszkatołowej,
  • chili.

Wszystkie z wymienionych przypraw wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego wspierają nasze zdrowie. Na tym jednak nie koniec. Przyśpieszają one również metabolizm, dzięki czemu zdecydowanie szybciej można pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej. Poza tym przyprawy nadają zupie niepowtarzalny i niezwykle przyjemny smak. Szczegółowe informacje o tym, jak powinna wyglądać dieta odchudzająca, znajdziesz w naszym artykule zatytułowanym: “Wszystko, co trzeba wiedzieć o utracie wagi”, do którego serdecznie zapraszamy.

Jakie konkretnie zupy są godne uwagi?

Wiele osób zastanawia się nad tym, jakie zupy jeść podczas odchudzania. Najważniejsze jest rzecz jasna to, aby były one przygotowane ze zdrowych i pełnowartościowych produktów. Dodatkowo powinny także smakować osobom, które po nie sięgają, dopasowując się więc do gustów smakowych. Dlaczego? Chodzi przede wszystkim o to, że po smaczne dania sięga się zdecydowanie chętniej. Poza tym dieta odchudzająca oparta o zdrowe, ale i smaczne posiłki nie wiąże się ze złym samopoczuciem psychicznym. Motywacja w procesie odchudzania jest zaś niezwykle ważna. Kluczowa jest tu także różnorodność serwowanych potraw. Dobrze byłoby mieć kilka sprawdzonych przepisów na zupy. Można postawić chociażby na zupy pomidorowe, cebulowe czy soczewicowe. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby eksperymentować z różnymi warzywami.

Śmiało można przygotować zupę warzywną z tego, co zostało akurat w lodówce. Kuchenne zero waste jest zawsze w cenie! Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że ziemniaki raczej nie będą dobrym pomysłem. Można oczywiście wkroić kilka sztuk do zupy, ale nie powinny one być jej bazą. Są bowiem dość kaloryczne, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów. Dodatkowo ziemniaki posiadają wysoki indeks glikemiczny, zwłaszcza wtedy, gdy rozgotowane. Mogą więc być niewskazane dla osób zmagających się z zespołem metabolicznym. Trzeba zaś zaznaczyć, że zespół metaboliczny to bolączka wielu osób z nadwagą i otyłością.

Jak często spożywać zupy?

Sporo część osób będących aktualnie na diecie, zastanawia się nad tym, jak często można spożywać zupy. Otóż buliony z powodzeniem stanowić mogą “normalny” posiłek. Można je jeść zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację. W zależności od tego, o jakiej porze dnia jest spożywana zupa, można zaserwować ją nieco inaczej. Nie każdy bowiem odczuwa taki sam poziom głodu samo bezpośrednio po przebudzeniu jak wieczorem czy po południu. Na szczęście, zupy można wzbogacać o wiele ciekawych dodatków, które zwiększą poczucie sytości. Zupy warzywne, zwłaszcza te kremowe można wzbogacić o dodatek parmezanu. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu umiaru, bo ser ten jest dość wysokokaloryczny. Ciekawą alternatywą dla diety zupowej może być dieta detox, bazująca na kiszonkach i samych najzdrowszych produktach pochodzących od matki natury.

Dieta zupowa, czyli smacznie i zdrowo

Niemniej jednak wspaniale wzbogaca on smak wielu zup, zwłaszcza pomidorowej czy paprykowej. Zupa dyniowa świetnie smakuje zaś zaserwowana z chrupiącą, podsmażoną na patelni ciecierzycą. Można ją na dodatek posypać odrobiną wędzonej papryki w proszku. Warto także wzbogacać zupy o dodatek ziół, które przyśpieszają metabolizm. Mowa tu, chociażby o natce pietruszki, jak również o bazylii, czy kolendrze. Tak naprawdę, każde ziele sprawdzi się tu doskonale. Warto jednak stawiać na te świeże, bo mają najwięcej witamin. Poza sezonem, z powodzeniem można wykorzystać jednak zioła suszone bądź mrożone. One także zawierają spore ilości cennych witamin i minerałów. W przypadku natki pietruszki jest to przede wszystkim wzmacniająca odporność organizmu witamina C. Zupy można posypywać również posiekanymi drobno orzechami włoskimi, bądź nerkowca. Dobrym pomysłem będzie także serwowanie ich z pestkami słonecznika, bądź z pestkami dyni. W tych przypadkach także ważne jest zachowanie umiaru. Zarówno słonecznik, jak i pestki dyni są dosyć kaloryczne.

Jak widać, zupy z powodzeniem można jeść na diecie, zastępując nimi klasyczny posiłek. Najważniejsze jest tu wykonanie, a także dobór odpowiednich składników. Aromatyczne zioła i przyprawy wzbogacają smak, zapewniając jednocześnie niepowtarzalne walory smakowe. Buliony to doskonała propozycja dla osób, które chcą żyć zdrowo, a dodatkowo w ekspresowym tempie zgubić nadprogramowe kilogramy.

Dieta Autorska Agnieszki Mielczarek

Odchudzamy, odmładzamy, odżywiamy

Zamów

Newslleter

Zapisz się do newslettera