Spis treści
Potrawy świąteczne zazwyczaj zawierają dużą ilość cukru i tłuszczu, które z łatwością odkładają się w organizmie i powodują pojawienie się zbędnych kilogramów. Niestety są to z reguły posiłki ciężkostrawne, które obciążają układ pokarmowy. Objadanie się w Święta Bożego Narodzenia może skończyć się bólem brzucha, zgagą i wzdęciami. Można jednak temu zapobiec. Jak nie przytyć w święta? Przede wszystkim należy zachować zdrowy rozsądek w ilości spożywanego jedzenia.
Zaplanuj dietę podczas świąt
Warto zaplanować, co zjesz w trakcie Świąt Bożego Narodzenia. Możesz czuć się lepiej mając dokładny plan, którego będziesz mógł się trzymać. Planowanie ilości zjedzonego jedzenia może brzmieć bardzo restrykcyjnie, ale na pewno daje to poczucie kontroli. Dzięki temu masz pewność, że zjesz dokładnie tyle, ile chciałeś i nie skonsumujesz zbyt wiele słodkości, których zazwyczaj nie brakuje na świątecznym stole.
Potrawy świąteczne – jak nie przytyć w Święta Bożego Narodzenia?
Nie musisz pozbawiać się radości ze spożywania świątecznych potraw. Trzeba tylko przestrzegać zasad zdrowego odżywiania, aby po świętach waga Cię nie zaskoczyła. Jak to zrobić?
Umiar to podstawa!
Podczas świątecznej uczty najlepiej nałożyć na talerz, za jednym razem, wszystkie potrawy, które chcemy zjeść. Będziemy mieć dzięki temu większą kontrolę nad ilością spożytego jedzenia. Jeśli czujemy, że się przejedliśmy i doskwiera nam zgaga lub wzdęcia to znak, że przesadziliśmy z ilością posiłków.
Dobrym pomysłem będzie również zamiana talerza na mniejszy, dzięki czemu nałożymy na niego mniejszą porcję jedzenia i tym samym zjemy w rzeczywistości mniej.
Zacznij od mniej kalorycznych potraw
W pierwszej kolejności warto zjeść takie dania, jak barszcz, kapusta z grzybami, chude ryby i warzywa. Tych potraw możemy nałożyć sobie więcej, ale oczywiście „z głową”. Dzięki temu zostanie nam mniej miejsca w żołądku na bardziej tłuste potrawy. Zazwyczaj kaloryczne są dania smażone, w panierce i z sosami, niż te gotowane lub duszone.
Jedz powoli
Nie śpiesz się podczas jedzenia. Delektuj się smakiem świątecznych potraw. Dzięki wolnemu spożywaniu posiłków zjesz mniej i szybciej poczujesz się syty
Picie napojów
Pij dużo podczas jedzenia. Pamiętaj jednak o tym, że napoje, tak jak jedzenie, są źródłem dodatkowych kalorii. Najwięcej kalorii i cukru mają soki owocowe, napoje gazowane, wody smakowe i w gotowe herbaty słodzone. Podczas świąt dobrze jest zaoszczędzić trochę kalorii, nie sięgając po te produkty.
Idealnym rozwiązaniem będzie tradycyjny kompot z suszonych owoców, którego nie trzeba dosładzać, a jest doskonałym źródłem błonnika, który zapewnia uczucie sytości. Dzięki temu chroni nas przed obżarstwem, przyspiesza trawienie, a zawartość kwasów owocowych wspiera rozwój mikroflory w jelitach. Kompot z suszonych owoców działa prozdrowotnie, ponieważ zawiera witaminy z grupy B oraz A, C, E i K.
A jak nie przytyć w święta, pijąc napoje gazowane? Jeśli lubisz napoje z bąbelkami, wybierz ich odpowiedniki bez dodatku cukru. W nieograniczonych ilościach możesz pić wodę i różnego rodzaju herbaty ziołowe: zieloną, czerwoną i owocowe. Przed jedzeniem warto jest wypić szklankę wody z odrobiną soku z cytryny, która wypełni żołądek i dzięki temu zjesz mniej.
Ogranicz alkohol
Zdecydowanie unikajmy picia alkoholu w dużych ilościach, ponieważ to osłabia mechanizmy kontroli i sprawia, że chętniej sięgamy po dodatkowe porcje jedzenia. Każdy z trunków jest kaloryczny, a im jest mocniejszy, tym więcej ma kalorii. Kieliszek wina ma 100-140 kcal, butelka piwa – 250 kcal, a kieliszek wódki – 110 kcal. Jeszcze bardziej kaloryczne są słodkie likiery. Generalnie alkohol zawiera średnio 7 kcal/g, a więc prawie tyle co tłuszcz. 2 lub 3 drinki (kieliszek wina lub wódki) to optymalna ilość podczas świątecznej uczty. Jeśli możesz, napij się po skończonym posiłku.
Wstań od świątecznego stołu
Święta kojarzą się z siedzeniem przy świątecznym stole. Natomiast po świątecznej uczcie warto wstać od stołu i przejść się na spacer lub zrobić cokolwiek, co oderwie od Cię od stołu. Dzięki temu ograniczysz spożycie nadmiarowych kalorii w świąteczne dni.
Świąteczne potrawy – stół zastawiony zdrowiem
Warto, by na świątecznym stole znalazło się dużo warzyw. Możemy przygotować kawałki ogórka, papryki i rzodkiewek. Jeśli chodzi o sosy, przygotujmy je na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem lub ziołami. Sałatki z warzyw przygotujmy z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Unikajmy dodawania dużej ilości majonezu, ponieważ jest bardzo kaloryczny.
Karp, łosoś i śledzie, które znajdują się na wigilijnym stole, naturalnie posiadają spore ilości tłuszczu, dlatego nie trzeba ich dodatkowo polewać olejem. Ryby najlepiej przyrządzić w folii, bądź galarecie, zamiast smażyć na patelni. Jeśli jednak technika przygotowania potrawy wymaga, abyśmy użyli patelni, wybierzmy teflonową i zrezygnujmy z tłuszczu lub użyjmy niezbędne minimum. Unikajmy tłustych dań. Jeśli chcemy odchudzić potrawę, zrezygnujmy ze dodawania kremówki, a do przyrządzenia śledzi użyjmy jogurtu naturalnego.
Pierogi przygotuj z mąki pełnoziarnistej i zrezygnuj z ich podsmażania przed podaniem. Dla urozmaicenia smaku możesz je upiec. Użyj mniej masła w potrawach z kapusty i pomiń zasmażkę.
Jak nie przytyć w święta, jeśli ich nieodłącznym elementem są słodycze? Oczywiście nie musisz całkowicie rezygnować ze słodkości. Warto jednak upiec ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej i użyć zdrowszego zamiennika cukru, np. w postaci erytrytolu. Makowiec i pierniczki posyp mgiełką cukru pudru, zamiast polewać je grubą warstwą lukru lub polewy czekoladowej. Zrezygnuj z gotowych ciast ze sklepu i kupnych słodyczy, ponieważ piekąc je samodzielnie masz pełną kontrolę nad ilością cukru i innych dodatków, jak sztuczne aromaty czy olej palmowy.