Spis treści
- 1. Sezonowe warzywa: odkryj bogactwo smaków i korzyści zdrowotnych
- 2. Warzywa sezonowe: znajdź najlepsze smaki dla każdego miesiąca
- 3. Suszone owoce: alternatywa dla sezonowych smakoszy
- 4. Warzywa strączkowe: źródło białka i energii przez cały rok
- 5. Sezonowe owoce — smaczne i zdrowe uczty na każdą porę roku
Chociaż zimą na pewno brakuje nam wielu produktów, to w Polsce nie możemy narzekać na dostęp do szerokiej gamy warzyw i owoców. Położenie naszego kraju oznacza, że każdy sezon przynosi nowe sezonowe warzywa, nowe smaki i możliwości. Które więc warzywa warto jeść o danej porze roku?
Sezonowe warzywa: odkryj bogactwo smaków i korzyści zdrowotnych
Jeżeli obecne możliwości transportu i magazynowania pozwalają nam na jedzenie najbardziej egzotycznych warzyw i owoców przez okrągły rok, dlaczego powinniśmy skupiać się właśnie na warzywach sezonowych?
Przede wszystkim ze względu na ich zawartość witamin i składników mineralnych. Długi transport i magazynowanie sprawia, że świeże produkty tracą swoje walory zdrowotne. Wybierając warzywa, które właśnie są w sezonie, mamy pewność, że jeszcze kilka dni albo nawet godzin temu były zbierane z pola. Gwarantuje to maksymalną dawkę składników odżywczych, a przecież właśnie to chcemy uzyskać, jedząc warzywa.
Drugi aspekt? Smak. Wszyscy na pewno kojarzymy smak młodych ziemniaczków z koperkiem, świeżej fasolki szparagowej, szczypiorku ze świeżymi pomidorami. Smaku warzyw, które dopiero co zostały zebrane, nie można porównać do niczego innego!
Dodajmy do tego fakt, że jedzenie warzyw sezonowych jest ekologiczne i ekonomiczne, mamy nadzieję, że przekonaliśmy Was to spożywania świeżych warzyw.
Warzywa sezonowe: znajdź najlepsze smaki dla każdego miesiąca
W Polsce dostępność różnorodnych warzyw jest bardzo duża, będzie się ona jednak różnić pomiędzy sezonami. Oczywiście największy wybór mamy wiosną i latem. To właśnie wtedy w warzywniakach zobaczymy nowalijki, a więc takie warzywa jak świeża fasolka szparagowa, szczypiorek, młode ziemniaki, groszek zielony, pierwsze polskie pomidory, rzodkiewka, sałata lodowa, ogórki, kalafior, natka pietruszki, koper włoski… Wybór w tych miesiącach jest olbrzymi.
Trochę gorzej wygląda sytuacja jesienią. Tutaj też mamy wybór, bardziej jednak wśród warzyw korzeniowych, które w sklepach pojawiają się już we wrześniu. W okresie jesiennym najlepiej spożywać dynię, kapustę, kalarepę, selera, brukselkę czy cebulę. Zimą z kolei pozostaje nam kapusta kiszona, marchew, rzepa, por, brukselka, cebula. Chociaż wybór jest może mniejszy, to witamin i składników mineralnych na pewno nam nie zabraknie.
Przeczytaj także: Przesilenie zimowe co jeść, aby mieć więcej energii?
Suszone owoce: alternatywa dla sezonowych smakoszy
Chociaż wiosną i latem nie brakuje nam świeżych warzyw i owoców, zimą sytuacja wygląda trochę inaczej. Jeżeli nie chcemy jeść produktów sprowadzanych zza granicy albo tych mrożonych, możemy wspomóc się suszonymi owocami. Są one źródłem wielu składników odżywczych, a do tego mogą nam posłużyć, jako słodka przekąska. Najbardziej polecane suszone owoce to:
– morele,
– jabłka,
– banany,
– rodzynki,
– daktyle,
– mango,
– żurawina.
Te i inne owoce będą świetnym źródłem witamin w zimne miesiące.
Warzywa strączkowe: źródło białka i energii przez cały rok
Kategorią warzyw, którymi możemy cieszyć się cały rok, są warzywa strączkowe. Bardzo popularne w Polsce, tanie i bardzo różnorodne jeśli chodzi o sposób gotowania. Fasola, groch, soczewica, ciecierzyca — warzywa strączkowe dostępne są zazwyczaj przez cały rok. Są nie tylko bogatym źródłem witamin z grupy B, jak i innych składników odżywczych, ale też są najlepszym roślinnym źródłem białka. Dlatego właśnie są świetną opcją dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.
Sezonowe owoce — smaczne i zdrowe uczty na każdą porę roku
Nie możemy zapomnieć też o sezonowych owocach. W końcu cały rok czekamy na świeże truskawki, maliny, jagody, borówki, agrest, czereśnie i inne pyszności, które czekają na nas w warzywniakach. Sezonowe owoce to najlepsza dawka witamin, jaką możemy sobie zapewnić latem. Dlatego warto dodawać je do owsianek, sałatek, naleśników, robić z nich koktajle, a przede wszystkim jeść je jako przekąskę.
Przeczytaj także: Dieta na jesień – jakie produkty warto spożywać o tej porze roku?
Latem dobrze jest również porobić przetwory z owoców i warzyw. Dżemy, sosy do lodów, mrożonki, pasty z pieczonych warzyw — przetwarzane sezonowe warzywa i owoce gwarantują, że zimą, kiedy je otworzymy, będziemy mogli korzystać z letniej porcji witamin i składników mineralnych. To właśnie owoce i warzywa mrożone wtedy, kiedy są w sezonie, zapewniają najwięcej wartości odżywczych. W miesiące, kiedy najbardziej brakuje nam smaków lata, taki słoiczek dżemu z truskawek czy mrożona fasolka szparagowa może naprawdę poprawić nam humor — o zdrowiu nie wspominając.