Spis treści
- 1. Insulinooporność — czym jest i kogo dotyczy?
- 3. Jakie objawy towarzyszą insulinooporności?
- 7. Jakie produkty mogą spożywać osoby z insulinoopornością?
- 8. Dieta przy insulinooporności — jakich produktów unikać?
- 9. Posiłki o niskim indeksie glikemicznym — jak je odpowiednio komponować?
- 10. Dieta w insulinooporności — podsumowanie
Insulinooporność to bardzo częste zaburzenie metaboliczne. Mimo że oficjalnie nie jest klasyfikowana jako choroba, nie należy jej bagatelizować, ponieważ zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. W leczeniu insulinooporności kluczowe znaczenie odgrywa zdrowa dieta o niskim indeksie glikemicznym i styl życia. Przeczytaj nasz praktyczny poradnik żywieniowy i sprawdź, jaka dieta w insulinooporności sprawdzi się najlepiej.
Insulinooporność — czym jest i kogo dotyczy?
Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu nie reagują na insulinę w prawidłowy sposób. W konsekwencji nie jest ona w stanie spełniać swoich funkcji, a nasze ciało zaczyna produkować jej większe ilości, aby zrekompensować straty wynikające z oporności. Na czym polega działanie insuliny? Jest to hormon produkowany przez trzustkę, który wpływa na regulację poziomu cukru we krwi. Insulinooporność wiąże się z hiperglikemią (wysokie stężenie glukozy we krwi) oraz hiperinsulinemią (wysoki poziom insuliny), co negatywnie wpływa na hormony, samopoczucie, funkcjonowanie organizmu.
Jakie są najczęstsze przyczyny insulinooporności?
- Nadwaga i otyłość.
- Wysokoprzetworzona, źle zbilansowana dieta o wysokiej podaży cukru.
- Siedzący tryb życia.
Wymienione problemy to niestety plaga dzisiejszych czasów i istotny czynnik pogarszający działanie insuliny oraz wchłanianie glukozy. Regularna aktywność fizyczna, w połączeniu ze zdrową dietą i dbałością o prawidłową masę ciała to ważne elementy profilaktyki, które pozytywnie wpływają na poziom cukru we krwi oraz wrażliwość tkanek na insulinę.
Może Cię zainteresować: Dieta o niskim indeksie glikemicznym.
Jakie objawy towarzyszą insulinooporności?
Zaburzenia produkcji insuliny i nieprawidłowy poziom glukozy mogą powodować następujące problemy:
- zaburzone uczucie sytości, zachcianki na słodkie, częste podjadanie między posiłkami;
- senność poposiłkowa. To często jeden z głównych objawów obserwowanych u osób z insulinoopornością. Jeśli zauważasz, że po zjedzeniu posiłku, zwłaszcza zawierającego węglowodany, masz ochotę położyć się spać, warto dobrze się przebadać.
-
Od:
83 zł
-
Od:
79 zł
Wege + Ryba
Nie jesz mięsa, ale czasem masz …
-
Od:
80 zł
Jakie produkty mogą spożywać osoby z insulinoopornością?
W przypadku insulinooporności najważniejsze znaczenie ma postępowanie niefarmakologiczne, czyli dieta o niskim indeksie glikemicznym oraz wprowadzenie aktywności fizycznej do codziennego życia.
Jak powinna wyglądać dieta w insulinooporności?
- Wybieraj produkty z niskim indeksem glikemicznym. Indeks glikemiczny to wskaźniki oceniające poszczególne produkty na podstawie wpływu na poziom cukru we krwi. Produkty o niskim indeksie nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru, a tym samym pozytywnie wpływają na gospodarkę węglowodanowo-insulinową. Z kolei produkty o wysokim indeksie glikemicznym prowadzą do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy.
- Produkty o niskim indeksie glikemicznym to m.in. pełnoziarniste produkty zbożowe, świeże warzywa i owoce (zwłaszcza jagodowe) jedzone w całości, produkty białkowe takie jak mięso, ryby, jaja, niesłodzony nabiał, zdrowe tłuszcze i oleje roślinne.
- Wybieraj razowe pieczywo, zamiast pieczywa tostowego, cukierniczego, wyprodukowanego z mąki o niskim typie. W pełnoziarnistych produktach zbożowych jest więcej błonnika, który ogranicza wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego do krwioobiegu.
- Sięgaj po produkty mleczne bez dodatku cukru. Świetnie sprawdzą się fermentowane produkty mleczne takie jak jogurt, kefir, maślanka.
- W diecie nie może zabraknąć białka. Pełnowartościowe białko znajdziesz m.in. w chudym mięsie, rybach, jajkach. Do posiłków warto dodawać również nasiona roślin strączkowych.
- Orzechy, migdały, awokado, siemię lniane to Twoi sprzymierzeńcy w walce z insulinoopornością.
- Jeśli szukasz konkretnego modelu żywieniowego, dieta śródziemnomorska oraz dieta DASH najlepiej sprawdzą się w leczeniu insulinooporności.
Dieta przy insulinooporności — jakich produktów unikać?
W leczeniu insulinooporności bardzo ważne jest ograniczenie poniższych produktów.
- Przetworzone produkty zbożowe np. biała mąka o niskim typie, tostowe i cukiernicze pieczywo. Są to produkty węglowodanowe o wysokim indeksie glikemicznym, mają mniej błonnika pokarmowego niż produkty pełnoziarniste.
- Zdrowa dieta w insulinooporności powinna ograniczać też produkty z dodatkiem cukru np. słodycze, słodzone napoje. Zamiast cukru dodawaj ksylitol lub erytrytol, które nie wpływają na poziom cukru we krwi, a jednocześnie są dużo mniej kaloryczne.
- Unikaj przetworzonej żywności. Dania typu instant i fast food zwiększają ryzyko insulinooporności i utrudniają jej leczenie. Zwiększają też ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
- W leczeniu insulinooporności zwróć uwagę na jakość spożywanych tłuszczów. Warto ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych obecnych głównie w tłustych mięsach. Zawierają je również pełnotłuste produkty mleczne. Nasycone kwasy tłuszczowe są niewskazane dla osób z insulinoopornością, ponieważ sprzyjają negatywnym konsekwencjom tego zaburzenia, zwłaszcza chorobom układu krążenia.
Sprawdź także: Dieta niskowęglowodanowa – efekty dla zdrowia.
Posiłki o niskim indeksie glikemicznym — jak je odpowiednio komponować?
Poznaj najważniejsze zasady komponowania posiłków w przebiegu insulinooporności.
- W każdym posiłku powinny być obecne wszystkie makroskładniki, czyli węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze, pełnowartościowe białko. Owsianka na wodzie z bananem nie będzie dobrym posiłkiem, dopóki nie dodasz do niej serka wiejskiego, skyra oraz orzechów.
- Jedzenie posiłków rozpocznij od warzyw. To drobna zmiana, która ma duży wpływ na poziom cukru we krwi u osób z insulinoopornością.
- Produkty skrobiowe (np. ziemniaki, makaron) po ugotowaniu przelej zimną wodą. Powoduje to powstanie skrobi opornej, która pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi, a także odżywia mikroflorę jelitową.
- Jeśli chcesz zobaczyć, jak wyglądają posiłki o niskim indeksie glikemicznym w praktyce, sprawdź naszą dietę pudełkową niski ig.
Dieta w insulinooporności — podsumowanie
Dieta w insulinooporności powinna sprzyjać utrzymaniu prawidłowej masy ciała, mieć niski indeks glikemiczny oraz ograniczać żywność wysokoprzetworzoną. To czynniki żywieniowe, które w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną pomogą Ci uregulować poziom cukru, zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych oraz ryzyko ponownego rozwoju insulinooporności w przyszłości.
U nas zamówisz: Catering dietetyczny Poznań, catering dietetyczny Gdańsk, catering dietetyczny Wrocław, catering dietetyczny Białystok, catering dietetyczny Bydgoszcz, catering dietetyczny Warszawa.