Przejdź do treści

Dieta o niskim indeksie glikemicznym

Mimo że dieta o niskim indeksie glikemicznym kojarzona jest wyłącznie z osobami zmagającymi się cukrzycą lub insulinoopornością, to w rzeczywistości taki sposób żywienia zalecany jest zdecydowanie szerszej grupie osób. Mowa tu, chociażby o pacjentach z chorobami serca, otyłych lub osobach z nadwagą. Więcej informacji na temat gubienia kilogramów znajdziesz w naszym artykule zatytułowanym: “Wszystko, co trzeba wiedzieć o utracie wagi”. Szeroką gamę korzyści, jakie niesie ze sobą dieta o niskim ig, mogą czerpać także osoby zupełnie zdrowe i pełne sił. Należy pamiętać bowiem, że regularne lub nadmierne spożywanie produktów o niewłaściwym ładunku glikemicznym może przyczynić się do rozwoju różnorodnych chorób i bezpośrednio wpływać na stan zdrowia. W przypadku osób chorych na cukrzycę lub insulinooporność dostarczenie zbyt dużej lub też niewystarczającej ilości węglowodanów może doprowadzić bowiem do hiperglikemii lub hipoglikemii.

Aby móc z pełni zrozumieć i przyswoić wiedzę na temat tego, czym jest dieta o niskim indeksie glikemicznym należy zacząć od punkty wyjścia i wyjaśnienia, czym w zasadzie jest indeks glikemiczny. Najprościej rzecz ujmując, jest to wskaźnik, który pokazuje, jak spożywana żywność wpływa na stężenie glukozy we krwi. Produkty o średnim i niskim indeksie glikemicznym nie powodują tak dużych wahań poziomu cukru we krwi, jak produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Jednoznacznie wynika z tego, że produkty żywnościowe w diecie możemy podzielić w następujący sposób:

  • produkty o małym IG (<50)
  • produkty o średnim IG (51-75)
  • produkty o dużym IG (>75).

Warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym

Warto pamiętać jednocześnie o tym, że wartość indeksu glikemicznego ściśle powiązana jest z ilością węglowodanów w danym produkcie. I tak cukry proste powodują gwałtowny i szybki wzrost glikemii dlatego, że ulegają szybkiemu wchłanianiu. Z kolei węglowodany, które wchłaniają się nieco wolniej, znacznie łagodniej podwyższają poziom glukozy we krwi. Jak już wiemy, produkty o niskim indeksie glikemicznym to wszystkie te, których indeks glikemiczny wynosi mniej niż 50. Najczęściej zalicza się tu pieczywo razowe, grube kasze, chudy nabiał, rośliny strączkowe, ryby, jaja, orzechy i nasiona, płatki zbożowe, brązowy ryż, warzywa,- z wyłączeniem dyni i ziemniaków oraz niektórych owoców. Tak zbilansowane i dobrane produkty znaleźć można we wszystkich naszych dietach, np. Hashimoto. Na tym etapie warto więc odpowiedzieć sobie na pytanie o to, jakie owoce o niskim indeksie glikemicznym wyróżniamy. Na diecie o niskim indeksie glikemicznym zalecane jest sięganie po agrest, śliwki, grejpfrut, jabłko, brzoskwinie, morele, niedojrzałe banany, pomarańcze czy suszone daktyle. Ważnym elementem diety o niskim indeksie glikemicznym jest to, aby wszelkiego rodzaju owoce spożywać bez jakiejkolwiek obróbki termicznej. Oprócz tego, że podczas gotowania lub smażenia wytrącają się cenne składniki odżywcze, jak np. witaminy lub minerały to dodatkowo powodują gwałtowny skok insuliny we krwi.

Jak wyliczyć indeks glikemiczny?

W diecie o niskim indeksie glikemicznym niezwykle ważne pojęcie stanowi również ładunek glikemiczny. Jak go wyliczyć? To prostsze niż mogłoby się wydawać. W rzeczywistości wystarczy jedynie pomnożyć indeks glikemiczny przypisany dla danego produktu przez ilość węglowodanów zawartych w produkcie, a wynik podzielić przez 100. Tutaj również produkty dzielimy na te o niskim ładunku glikemicznym, czyli do 10, średnim – 11-19 oraz wysokim – 20 i więcej. Na szczególną uwagę zasługuje również fakt, że dieta o niskim indeksie glikemicznym oprócz wspomnianych wyżej wykluczeń i stosowaniu konkretnych produktów żywnościowych powinna opierać się przede wszystkim na zasadach zdrowej i zbilansowanej diety. O zdrowym stylu życia przeczytasz w naszym artykule: “Jakie są zasady zdrowego stylu życia?”. Oznacza to, że pierwsze skrzypce we wszystkich posiłkach powinny stanowić świeże warzywa. Białko warto dostarczać za pomocą chudych mięs, ryb czy nasion strączkowych. Nie należy bać się również tłuszczów – szczególnie tych zdrowych, które znajdziemy np. w olejach czy awokado.

Dieta pudełkowa o niskim IG

Obawiasz się, że w codziennym biegu zabraknie ci czasu na stosowanie wszystkich wymienionych wyżej wskazówek? Z pomocą przyjdzie nasz catering i dieta pudełkowa niskie IG. To zbilansowana i pełna smaku dieta ograniczająca ilość węglowodanów. Dzięki temu możliwe jest zadbanie o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jak może wyglądać przykładowy jadłospis w diecie pudełkowej niskie IG? Na śniadanie serwujemy m.in. tzw. misę mocy z czarną soczewicą, warzywami i chrzanowym vinegrette. Obiad to kurczak w skorupce pistacjowej, a przekąska to np. czekoladowe brownie z fasoli zupełnie pozbawione glutenu, laktozy i jaj. Gwiazdą wieczoru w ostatnim serwowanym przez nas posiłku może być, chociażby łosoś. Jak widać, możliwości jest mnóstwo. Oczywiście dieta o niskim indeksie glikemicznym to dopiero początek diet, jakie posiadamy w swojej ofercie. Osoby ceniące tradycyjne podejście do diety koniecznie powinny zapoznać się z naszym Klasykiem, a miłośnicy aktywnego trybu życia z naszą dietą Sport.

Odpowiednio zbilansowana dieta ma ogromną moc sprawczą. Chociaż często nie zdajemy sobie z tego sprawy to posiłki, które spożywamy jednoznacznie odbijają się nie tylko na naszej sylwetce, ale również samopoczuciu, a także wyglądzie. Warto zadbać o to, aby dostarczać organizmowi wszystkiego tego, co najlepsze i wartościowe.

Dieta Autorska Agnieszki Mielczarek

Odchudzamy, odmładzamy, odżywiamy

Zamów

Newslleter

Zapisz się do newslettera