Spis treści
Często chętnie kupujemy egzotyczne „superfoods” jak ziarenka chia, a nawet nie wiemy, że popularne w Polsce siemię lniane jest nie tylko o wiele tańsze, ale też zdrowsze. Czym się wyróżniają nasiona lnu i jak możemy je wykorzystać?
Co to jest siemię lniane?
Siemię lniane to małe, czerwonawo-brązowe lub złotożółte nasiona lnu pospolitego, tej samej rośliny, z której od tysięcy lat wytwarzany jest len. Chociaż siemię lniane pochodzi z Mezopotamii, to dzisiaj uprawiane jest nawet w Europie, w tym w Polsce.
Właściwości siemienia lnianego
Siemię lniane posiada idealnie zrównoważone proporcje pomiędzy trzema głównymi źródłami energii: węglowodanami, tłuszczami i białkiem. Węglowodany zawarte w siemieniu lnianym to głównie błonnik, więc nasiona siemienia lnianego można uznać za pokarm o niskiej zawartości węglowodanów, a sam błonnik stanowi ważny wkład odżywczy.
Siemię lniane zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe
Tłuszcze zawarte w siemieniu lnianym to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, a konkretnie kwasy omega-3. Są to kwasy tłuszczowe, których zazwyczaj brakuje w naszej diecie, a tak się składa, że siemię lniane posiada ich aż około 1,8 grama na łyżkę stołową. W nasionach lnu można również znaleźć szereg innych składników odżywczych – wymienimy te najważniejsze:
– witaminy z grupy B,
– witamina A,
– witamina D,
– miedź,
– fosfor,
– magnez,
– potas.
Siemię lniane – na co pomaga?
Błonnik i kwasy tłuszczowe zawarte w siemieniu lnianym wraz z jego specjalnymi związkami zwanymi lignanami mają mnóstwo zalet. Siemię lniane działa przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmaga uczucie sytości, pomaga w utrzymaniu równowagi fizjologicznej… a to tylko początek.
Siemię lniane może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu – zmniejsza gromadzenie się płytek, które mogą blokować naczynia krwionośne.
Jeść siemię lniane powinny też osoby, które chcą poprawić właściwości mózgu.
Siemię lniane – właściwości żelujące pomogą osobom z problemami układu pokarmowego
Nie można również zapomnieć o zbawiennym wpływie siemienia lnianego na nasz układ pokarmowy. Jak już wiemy, siemię lniane zawiera dużo błonnika. Dzięki niemu poprawia się perystaltyka naszych jelit: jelita oczyszczają się ze złogów, a tym samym nie grożą nam biegunki ani zaparcia.
Nasiona siemienia lnianego pomagają także w przypadku wrzodów. Dzięki swoim właściwościom żelowym pomagają chronić błonę śluzową przewodu pokarmowego przed kwasem solnym. Włączenie siemienia lnianego do diety pomaga też na refluks żołądkowo-przełykowy, w tym celu powinniśmy pić siemię lniane. Wystarczy zalać 2-3 łyżki ziarenek szklanką wody (gorącej) i pozostawić je na godzinę.
Jak stosować siemię lniane?
Siemię lniane można dodawać do naszych posiłków na mnóstwo sposobów. Najłatwiej posypać nimi owsiankę, płatki z mlekiem albo dodać je do jogurtu z owocami. Możemy je też zmielić w młynku do kawy – mielone siemię lniane posłuży nam do zrobienia zdrowego puddingu. Bardzo dobrze sprawdzi się również jako zamiennik jajka w diecie wegan czy wegetarian. Wystarczy tylko wcześniej zmielone siemię lniane wymieszać z wodą i całość dodać do pozostałych składników ciasta, kotlecików czy pulpetów. Tak przygotowana potrawa będzie smaczna i obfitować będzie w cenne składniki odżywcze. Już łyżeczka albo dwie siemienia lnianego dziennie przyniesie nam prawdziwe korzyści zdrowotne.
Olej lniany to druga odsłona tych zdrowych ziarenek
Nie zapominajmy też o oleju z siemienia lnianego, którym możemy polewać sałatki, nie warto dodawać go do smażenia czy pieczenia, ponieważ straci swoje właściwości. W przypadku oleju zazwyczaj wystarczy łyżka oleju dziennie.
Siemię lniane – właściwości dla poprawy zdrowia skóry, włosów i paznokci
Co ciekawe, siemię lniane może nam pomóc nie tylko od wewnątrz, ale również codziennej pielęgnacji zewnętrznej. Możemy zrobić na przykład kleik z siemieniem lnianym, który posłuży nam do odbudowy płytki paznokcia, włosów lub jako maseczka na twarz.
Przeciwwskazania – siemię lniane
Siemię lniane, chociaż zdrowe, niektórym ludziom może zaszkodzić. Będą to przede wszystkim osoby z alergią na len. Ostrożne powinny być też kobiety w ciąży i karmiące piersią, – najlepiej skonsultować spożycie siemienia lnianego z lekarzem.
Spożywanie i picie siemienia lnianego może też nie być dobrym pomysłem dla osób z silnymi zaparciami. Ponieważ siemię lniane może wpływać na wchłanianie leków, osoby na stałe przyjmujące leki, powinny upewnić się, czy mogą go stosować w swojej diecie.
Siemię lniane – właściwości mówią same za siebie
Stosowanie siemienia lnianego i oleju lnianego to jedna z lepszych rzeczy, jakie możemy zrobić dla swojego organizmu. Łatwo dodać je do posiłków, nie mają silnego smaku, a ich zalety są bardzo liczne – czas w końcu docenić to naturalne źródło zdrowia.