Przejdź do treści

Dlaczego warto jeść ryby? Odpowiadamy

Zdecydowanej większości osób zależy na zdrowiu i dobrym samopoczuciu psychofizycznym. Każdy, kto chce zachować swój organizm w dobrej kondycji, musi jednak o niego dbać. Konieczne jest więc przestrzeganie zasad zdrowego żywienia. Należy więc zrezygnować z żywności o wysokim stopniu przetworzenia, a sięgać po taką, która przetworzona nie jest. Jednym z produktów, który powinien regularnie gościć na talerzu osoby troszczącej się o zdrowie, jest ryba. Warto byłoby zatem dowiedzieć się, dlaczego warto właściwie sięgać po ryby i czym należy kierować się przy ich wyborze.

Co zawierają ryby?

Ryby stanowią bogate źródło cennego dla ludzkiego organizmu białka. Jest ono łatwo przyswajalne i pełnowartościowe. W rybach nie brak jest również, zdrowych kwasów omega – 3 oraz omega – 6. Produkty te stanowią także całkiem pokaźne źródło witamin i składników mineralnych. Mowa tu przede wszystkim o witaminach A, E, B12 oraz D. Szczególnie bogate w witaminę słońca są tłuste ryby. Warto spożywać je przede wszystkim jesienią i zimą, gdy kontakt skóry z promieniami słońca jest bardzo mocno ograniczony. Ryby posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego bez obaw mogą sięgać po nie osoby zmagające się z cukrzycą czy insulinoopornością.

Jak ryby wpływają na nasze zdrowie?

Ze względu na zawartość wymienionych wyżej substancji, ryby wyjątkowo korzystnie wpływają na kondycję ludzkiego zdrowia. Poprawiają pracę układu krążenia, dzięki czemu znacząco zmniejszają ryzyko zawału. Poza tym, ze względu na obecność kwasów tłuszczowych i witamin, ryby podnoszą naturalną odporność organizmu. Osoby systematycznie spożywające ryby rzadziej zapadają więc na różnego rodzaju infekcje. Ryby wykazują także działanie przeciwzapalne, przez co są w stanie złagodzić wiele schorzeń powodowanych obecnością stanu zapalnego w organizmie. Regularne jedzenie tych produktów spożywczych pozwala również zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Co ciekawe, ryby obniżają również poziom tak zwanego złego cholesterolu. Przetestuj nasz catering dietetyczny i sprawdź naszą dietę wege + ryba.

Właściwości najpopularniejszych ryb

Wśród najpopularniejszych ryb, które najczęściej lądują na talerzach, wymienić należy przede wszystkim łososia, dorsza, pstrąga czy makrelę. Poniżej przedstawiamy ich dobroczynne właściwości:

  • łosoś – jest to ryba tłusta, a więc charakteryzująca się stosunkowo wysoką zawartością cennej witaminy słońca; zawiera także liczne związki mineralne, takie jak na przykład selen, fosfor, cynk czy fluor. W łososiu nie brak jest także witamin z grupy B. Ze względu na to, że jest to ryba tłusta, nie poleca się jej osobom zmagającym się z dolegliwościami trawiennymi,
  • dorsz – to ryba chuda, która jest idealna dla osób zmagających się z zaburzonym trawieniem. Dorsz zawiera spore ilości cennych kwasów Omega-3 i stanowi wspaniałe źródło witamin z grupy B, jak również potasu, fosforu czy selenu. Charakteryzuje się delikatnym smakiem, dlatego można przyrządzić go na naprawdę wiele różnych sposobów,
  • pstrąg – ryba ta ceniona jest przede wszystkim za chude i bardzo smaczne mięso. Pstrąg zawiera pokaźne ilości kwasów omega – 3 oraz omega – 6. Rybę tę wyróżnia także to, iż pochodzi zazwyczaj z czystych potoków,
  • makrela – to doskonały przykład zdrowej i tłustej ryby. Charakteryzuje się wysoką zawartością cennych witamin, które szczególnie korzystnie wpływają na stan układu kostnego. Makrela jest szczególnie polecana w miesiącach jesienno-zimowych.

Ryby powinno się zjadać od dwóch do trzech razy w tygodniu. Najlepiej zadbać o różnorodność. Jednego dnia warto sięgnąć po makrelę, a drugiego po łososia czy pstrąga. Dobrze byłoby wybierać ryby pochodzące z czystych akwenów. Posiadają one najwięcej właściwości prozdrowotnych. Należy uważać jednak na niektóre gatunki ryb hodowlanych, takie jak na przykład panga. Najlepiej stawiać na świeże, a nie na mrożone okazy. Są zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze. Nie ma nic złego w kupowaniu ryb w supermarketach. Warto jednak zwracać uwagę na to, z jakiego źródła pochodzą ryby. Jeżeli ma się do wyboru łososia, bezpieczniej postawić na tego dzikiego, a nie na hodowlanego. Prawdopodobniej jest on bardziej wartościowy.

Zobacz też:

Jakie dania można przyrządzać na bazie ryb?

Na bazie ryb można przyrządzić naprawdę wiele smakowitych dań. Dzięki temu istnieje spore prawdopodobieństwo, że uda się spożywać je regularnie. Wydaje się, że najzdrowiej będzie gotować ryby na parze bądź piec je. Należałoby zaś unikać smażenia bądź przynajmniej je ograniczyć. Pieczona ryba doskonale smakuje w zestawieniu z kaszą, ziemniakami bądź ryżem. Warto zaserwować takie danie w asyście świeżych warzyw. Ryby doskonale sprawdzą się także jako składnik sałatek. Z niektórych rodzajów ryb, na przykład z makreli, można przyrządzić smakowitą pastę. Świetnie będzie smakowała podana z pieczywem bądź waflami ryżowymi. Aby ryby były smaczne, należy w odpowiedni sposób je doprawić. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie soku z cytryn, pieprzu oraz soli. Można także pokusić się o dodatek ziół, takich jak bazylia, oregano czy koperek.

Dieta Autorska Agnieszki Mielczarek

Odchudzamy, odmładzamy, odżywiamy

Zamów

Newslleter

Zapisz się do newslettera