Spis treści
- W dni parzyste 1200 kcal mięso/ryby/warzywa mało węglowodanów (lowcarb)
- W dni nieparzyste 800 kcal 4 razy 400 ml bulionu mięsnego plus napar ziołowy
Czym jest dieta bulionowa ?
Dieta bulionowa to ulubiona dieta Hollywoodzkich gwiazd. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta! Dostarcza drogocennego dla skóry kolagenu, przez co gwiazdy wyglądają piękniej. Dodatkowo odchudza bez dokuczliwego uczucia głodu. Dieta bulionowa powstała z połączenia diety Paleo i oczyszczającego działania bulionu. Już przed 2,5 tysiącami lat medycyna chińska polecała rosół jako lekarstwo wzmacniające nerki, krew i wspierające układ pokarmowy, a współczesna medycyna tylko dodaje kolejnych wspaniałych właściwości do listy zalet bulionu.
Główne założenia diety bulionowej :
Dieta bulionowa ma za zadanie oczyścić organizm, wyrównać poziom glukozy we krwi, odciągnąć dostęp organizmu do cukrów prostych i wyciszyć „ochotę na słodkie”. Jednak jej głównym celem jest dostarczenie organizmowi kolagenu przy równoczesnej utracie wagi. Metabolizm jest cały czas stymulowany przez naprzemienną kaloryczność. W menu znajdą się posiłki:
- mięsne,
- rybne,
- wegetariańskie z niewielką zawartością węglowodanów.
Jest to tak naprawdę dieta bardzo zbliżona do diety Paleo. Ponadto ten rodzaj diety zapobiega wychłodzeniu w dni o obniżonej kaloryczności.
Jakie są zalety diety bulionowej?
Bulion jest jednym z najdelikatniejszych dań polecanych nawet po operacjach układu pokarmowego, jako lekkostrawny i odżywczy składnik diety. Najważniejszy jest jednak fakt, że zawarta w bulionie żelatyna pokrywa błonę śluzową żołądka, chroni przed nietolerancją alergizujących składników odżywczych oraz wspomaga rozwój mikroflory bakteryjnej jelit.
Ponadto regularne picie bulionu wspiera system odpornościowy. Aminokwasy obecne w rosole poprzez łagodzenie stanów zapalnych w jelitach i usprawnianie procesu trawienia, wywierają również znaczący wpływ na odporność. Zwłaszcza glutation, czyli cenny antyoksydant, wspiera syntezę DNA, reguluje cykl życia komórki i odpowiada za zdrowe reakcje immunologiczne organizmu.
Niewątpliwą zaletą jest również działanie przeciwzapalne. Wywar z kości ma właściwości przeciwutleniające i redukujące ogniska zapalne w szerokim spektrum. Prolina, glicyna oraz arginina to aminokwasy niezbędne do syntezy białek, a zarazem silnie przeciwutleniające. W wysokiej koncentracji mogą one przynieść ulgę w problemach związanych z przeziębieniami, chorobami autoimmunologicznymi czy oddechowymi przebiegającymi z odczynem zapalnym.
Bulion kostny zachwalany jest również jako podstawowy składnik diet odchudzających i odtruwających, a także środek wspomagający przy niedoborach. Poza wspomnianymi aminokwasami jest to dobre źródło:
- waliny, wspomagającej masę mięśniową,
- lizyny, obniżającej złą frakcję cholesterolu,
- erolu,
- alaniny, zwiększającej wytrzymałość organizmu.
Dietę bulionową wybrały gwiazdy światowego formatu
Gwyneth Paltrow i Salma Hayek zgodnie twierdzą, że dieta bulionowa jest najlepszą alternatywą dla botoksu: „Jest bogaty w żelatynę i tłuszcz, zawiera szpik kostny, dlatego idealnie pomaga zachować młodość” – podkreśla Salma Hayek.
W Bistrobox przeplatamy dzień bulionowy z dniem diety lowcarb, czyli niskowęglowodanowej. Celem jest motywowanie organizmu do spalania, jednocześnie ograniczając mu całkowicie dostęp do cukrów prostych.
W ten sposób co drugi dzień jemy „normalnie”, a czas trwania diety nie jest określony i zależy wyłącznie od nas. To idealne rozwiązanie na zbliżające się wielkimi krokami jesienne dni!
Zaleca się jednocześnie, aby dieta bulionowa była stosowana średnio przez 21 dni w przypadku ponad 5 kilogramowej nadwagi.
To dieta odżywcza i wzmacniająca dla osób które borykają się z nadwagą lub dla tych, którym brakuje motywacji do regularnego spożywania posiłków.. Ten rodzaj diety zdecydowanie nie jest polecany osobom z niedowagą.
W dni parzyste nasza dieta bulionowa wygląda następująco:
- Śniadanie wegańskie,
- Shot odpornościowy,
- Koktajl sirtuinowy na bazie mleka roślinnego i owoców,
- Koktajl sirtuinowy oczyszczający,
- Napar ziołowy.
Z kolei w dni nieparzyste podstawą są 4 buliony po 400 ml (kurkuma, warzywa, natka), a także napar ziołowy.