Dieta Bulionowa

Dieta bulionowa
Agnieszka Mielczarek i jarmuż Catering Dietetyczny Bistro Box

Dieta bogata w kolagen, wzmacniająca, niskowęglowodanowa, bez cukru, z gwarancją szybkiej utraty wagi bez uczucia głodu.

Danie

Kaloryczność i cena

1300 kcal/800 kcal

83 PLN/dzień

Dni parzyste 800 kcal 4 razy 400 ml bulionu mięsnego plus napar ziołowy
Dni nieparzyste 1300 kcal mięso/ryby/warzywa mało węglowodanów (lowcarb)/buliony

Przykładowe dania

Dzień bulionowy 800 kcal

4 buliony po 400 ml z warzywami (buliony na dobrej jakości mięsach, warzywach mogą się różnić smakiem z dnia na dzień, dla urozmaicenia dodajemy imbir, kurkumę, cytrynę w zależności od dnia)

Dzień bulionowy 800 kcal

Napar ziołowy na sen

Dzień lowcarb 1300 kcal - śniadanie

Pasta z pstrąga z sosem jogurtowo-kurkumowym, sałata z warzywami

Dzień lowcarb 1300 kcal - drugie śniadanie

400 ml bulionu z warzywami

Dzień lowcarb 1300 kcal - obiad

Kaczka w pomarańczach, dziki ryż z orzechami (nie wielka porcja) , pieczone warzywa w sosie rozmarynowym

Dzień lowcarb 1300 kcal - podwieczorek

Bulion z warzywami

Dzień lowcarb 1300 kcal - kolacja

Sałatka z rukoli w serem kozim, owocami leśnymi i chrust z pora

*Dieta bez wykluczeń

Na czym polega dieta bulionowa?

Dieta bulionowa to ulubiona dieta Hollywodzkich gwiazd. Dlaczego?
Bo dostarcza drogocennego dla skóry kolagenu przez co gwiazdy wyglądają piękniej i jednocześnie odchudza bez dokuczliwego osłabienia. Dieta bulionowa powstała z połączenia filozofii Paleo i oczyszczającego działania bulionu. Już przed 2,5 tysiącami lat medycyna chińska polecała rosół jako lekarstwo wzmacniające nerki, krew i wspierające układ pokarmowy, a współczesna medycyna tylko dodaje kolejnych wspaniałych właściwości do listy zalet bulionu. Wszystkie dania zamknięte są w ekologicznych szklanych opakowaniach.

Założenia diety bulionowej

Dieta ma za zadanie oczyścić organizm, wyrównać poziom glukozy we krwii, zdecydowanie odciąć dostęp organizmu do cukrów prostych i wyciszyć „ochotę na słodkie”. Jednak głównym zadaniem jest dostarczenie organizmowi kolagenu przy równoczesnej utracie wagi. Metabolizm jest cały czas stymulowany w tygodniu przez naprzemienną kaloryczność. W menu znajdą się posiłki mięsne, rybne czy wegetariańskie z niewielką zawartością węglowodanów. To tak naprawdę dieta bardzo zbliżona do założeń Paleo.

Dieta zapobiega wychłodzeniu w dni o obniżonej kaloryczności. Jeśli chcesz zacząć dietę samymi bulionami zamów od parzystego dnia, jeśli mieszanymi posiłkami bulion plus lowcarb zacznij od nieparzystej daty!

Zalety diety bulionowej

Bulion to bowiem jedno z najdelikatniejszych dań, polecanych nawet po operacjach układu pokarmowego, jako lekkostrawny i odżywczy składnik diety. Co zaś najważniejsze, zawarta w bulionie żelatyna pokrywa błonę śluzową żołądka, chroni przed nietolerancją alergizujących składników odżywczych oraz wspomaga rozwój mikroflory bakteryjnej jelit.
Wspieranie systemu odpornościowego. Aminokwasy obecne w rosole poprzez łagodzenie stanów zapalnych w jelitach i usprawnianie procesu trawienia, wywierają również znaczący wpływ na odporność. Zwłaszcza glutation, cenny antyoksydant, wspiera syntezę DNA, reguluje cykl życia komórki i odpowiada za zdrowe reakcje immunologiczne organizmu. Bulion działa przeciwzapalnie. Prolina, glicyna oraz arginina to aminokwasy niezbędne do syntezy białek, a zarazem silnie przeciwutleniające.
Bulion zachwalany jest również jako podstawowy składnik diet odchudzających i odtruwających, a także środek wspomagający przy niedoborach. Gwyneth Paltrow i Salma Hayek zgodnie twierdzą, że dieta bulionowa jest najlep¬szą alternatywą dla botoksu: „Jest bogaty w żelatynę i tłuszcz, zawiera szpik kostny, dlatego idealnie pomaga zachować młodość” – podkreśla Salma Hayek. Bulion na kościach uwielbiają także inne hollywoodzkie gwiazdy
W Bistrobox przeplatamy dzień bulionowy dniem diety lowcarb czyli niskowęglowodanowej. Celem jest motywowanie organizmu do spalania jednocześnie ograniczając mu całkowicie dostęp do cukrów prostych.
W ten sposób co drugi dzień jemy „normalnie” i możemy na diecie bulionowej być tak długo jak nam sprzyja. To idealne rozwiązanie na jesienne dni i dieta zgodna z naszą szerokością geograficzną.

Dieta bulionowa powinna być stosowana średnio przez 21 dni w przypadku ponad 5 kg nadwagi.
To dieta odżwycza i wzmacniająca dla osób które borykają się z nadwagą lub nie mają pomysłu na regularne odżywianie. Zdecydowanie nie jest polecana osobom z niedowagą.

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.