Przejdź do treści

Superfood — produkty, które zasługują na Twoją uwagę

Od czasu do czasu Internet zalewają artykuły o kolejnym superfoods — nasiona chia, jagody goji, olej kokosowy. Zazwyczaj kilka lat słyszymy o takiej roślinie czy produkcie, po czym jego miejsce zajmuje kolejny „hit”. Czym tak naprawdę są superfoods i co różni je od innych składników diety?

 

Superfoods – co to jest?

 

Definicja superfoods różni się w zależności od źródła, które znajdziemy. Zazwyczaj nazywamy tak produkty, które odznaczają się wyjątkową zawartością składników odżywczych i wieloma właściwościami zdrowotnymi. Chociaż przeważnie są to produkty pochodzenia roślinnego, to superfoods występują też wśród ryb czy nabiału.

Pojawia się pytanie: czy superfoods możemy nazywać też jabłko, czy czosnek, które w końcu słyną ze swoich wielu właściwości? W teorii tak, chociaż zazwyczaj superfoods to bardziej egzotyczne produkty, które świat zachodni „odkrywa” w innych częściach świata i kulturach.

 

Kto powinien włączyć superfood do codziennej diety?

 

Ponieważ superfood to nic innego, jak wyjątkowo zdrowe produkty, to do diety powinien wprowadzić je praktycznie każdy. Oczywiście istnieją grupy osób, którym ten rodzaj żywności wyjątkowo pomoże. Są to przede wszystkim osoby:

 

  • zmagające się z wagą
  • cierpiące na anemię
  • chore na serce
  • posiadające wysoki cholesterol
  • prowadzące wymagający tryb życia, np. sportowcy.

 

Takie osoby na pewno skorzystają z wielu właściwości zdrowotnych superfoods.

 

Lista najpopularniejszych superfoods

 

Chociaż lista superfoods cały czas się zmienia, to od lat wyróżniamy kilka produktów, które stale cieszą się popularnością

 

Jagody acai

 

Acai to małe, ciemne jagody, które rosną w Amazonii. Od naszych jagód odróżnia je przede wszystkim to, że mają większą zawartość zdrowych tłuszczów. To jednak nie wszystkie wyjątkowe składniki odżywcze, jakie posiadają te jagody. Acai są wręcz „napakowane” antyoksydantami, które pomagają spowolnić procesy starzenia i chronią przed wieloma chorobami. Duża zawartość składników mineralnych zawartych w jagodach acai zmniejsza też poziom złego cholesterolu, dlatego są one zalecane osobom zmagającym się z chorobami sercowo-naczyniowymi.

Wspomaganie pracy mózgu, jelit, ochrona przed nowotworami, właściwości antybakteryjne: lista plusów dla ludzkiego organizmu, które daje spożywanie jagód acai, jest bardzo długa!
 

Jagody goji

 
Kolejne jagody na naszej liście i nic dziwnego: jagody, niezależne od odmiany, to jeden z najzdrowszych produktów roślinnych. Jagoda goji to jasna pomarańczowo-czerwona jagoda, która pochodzi z krzewu wywodzącego się z Chin. W Azji jagody goji są spożywane od pokoleń w nadziei na długowieczność. Z czasem zaczęły być one także stosowane jako środek do leczenia cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi, gorączki, a nawet problemów ze wzrokiem. Jagody goji wykazują też działanie na nasz nastrój: to naturalny antydepresant.
 

Nasiona chia

 
Patrząc na rozmiar nasion chia, ciężko sobie wyobrazić, że mogą zawierać tak wiele składników odżywczych. Te małe, pochodzące z Centralnej Ameryki superfoods były stosowane przez Indian już od wielu tysięcy lat. Nic dziwnego: są bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik, żelazo, magnez, wapń, a także witaminy z grupy B. Dzięki zawartości tych składników mogą wspomagać odchudzanie, zdrową pracę jelit, serca, a także silne i zdrowe kości. Mają też silne właściwości przeciwutleniające.

Nie stać Cię na nasiona chia? Co ciekawe, nasze polskie siemię lniane posiada podobne składniki odżywcze.
 

Quinoa

 
Kolejne ziarenka, tym razem kaszy, które są pełne składników mineralnych i witamin. Quinoa, znana też jako komosa ryżowa, wywodzi się z Ameryki Południowej. Jest bogatym źródłem magnesu, manganu oraz witaminy B1. Jest też bogatym źródłem protein i błonnika, dzięki czemu wspomaga uczucie sytości i jest zalecana przy odchudzaniu. Dodatkowy plus? Komosa ryżowa jest bezglutenowa.
 

Superfoods na co dzień – co warto wybierać?

 
Rodzaj superfood, jaki wybierzemy dla swojej diety, powinien zależeć od naszego stylu życia oraz potrzeb zdrowotnych. Jeżeli cierpimy na niedobór kwasów omega-3 to takim superfoods może być łosoś, a jeśli brakuje nam witaminy C, to fantastycznie sprawdzą się ziarenka goji. Produkty typu superfoods możemy wprowadzać do diety naprzemiennie i obserwować, czy widzimy ich pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Dieta Autorska Agnieszki Mielczarek

Odchudzamy, odmładzamy, odżywiamy

Zamów

Newslleter

Zapisz się do newslettera