Przejdź do treści

Opakowania Bio

Spis treści

    Z każdym rokiem zwiększa się nasza świadomość dotycząca ochrony środowiska i tego jaki wpływ nasze decyzje zakupowe mają na zmianę klimatu.

    Jako firma cateringowa codziennie otrzymujemy pytania od naszych klientów o opakowania w jakich sprzedajemy nasze dania. W tym artykule postaramy się krótko odpowiedzieć na dylematy związane z wyborem odpowiedniego rodzaju tacki. Cieszy nas bowiem fakt, jak wiele osób jest w stanie płacić za droższe ekologiczne opakowania w imię bezpieczeństwa naszej planety. Nie damy Wam jednak odpowiedzi, które z nich macie wybrać, nie ma jednej idealnej. Cały świat naukowców wciąż pracuje nad tym, aby stworzyć tego rodzaju rozwiązanie, puki co, wciąż czekamy. Pokażemy Wam jednak opcje, o jakie zadbaliśmy w BistroBox, aby każdy mógł zdecydować za siebie.

     

     

    Zaczniemy najpierw od postawienia kilku pytań, na które musicie odpowiedzieć sobie sami w czasie czytania tego artykułu.

    1. Czy w mieście/miejscowości jakiej mieszkam, istnieją odpowiednie kosze do sortowania odpadów? Czy wiem, jak wygląda gospodarka odpadami w moim mieście? Czy mam pewność, że moje odpady trafią do kompostowni?
    2. Czy zawsze dokładnie zdejmuję folię z każdego opakowania, w którym było jedzenie?
    3. Czy skład węglowy opakowania ma dla mnie takie samo znaczenie, jak jego przetworzenie?
    4. Czy wiem, w jaki sposób rozkładają się opakowania eko, czyli kompostowalne?
    5. Czy ma dla mnie znaczenie kolor pudełek w jakim firma dostarcza catering?
    6. Czy jestem w stanie płacić więcej za opakowania bio?

    Opakowania, z jakich korzystamy w naszej firmie to:

    1. Różnego rodzaju pojemniki bio, które nasz klient może zamówić za dodatkową opłatą.

    Są to ekologiczne tacki i szklane słoiki na zupy, czy shoty oraz butelki na koktajle, soki i napary.

    Tacki wytwarzane są:
    • z włókna drzewnego pochodzenia europejskiego,
    • biodegradowalne,
    • zabezpieczone biolaminatem,

    Opakowania można poddawać przetworzeniu. Dania w szkle można podgrzewać w kuchence mikrofalowej.

    1. Opakowania transparentne (tacki, pudełka, butelki) wliczone w cenę cateringu.

    Są to pojemniki z plastiku produkowane przez lidera rynku pod względem jakości, wizualnie bardzo dopracowane, dobrze wyformowane, nowoczesne i eleganckie.

    • nadają się do wszystkich rodzajów żywności.
    • są przystosowane do każdego długotrwałego przechowywania w temperaturze pokojowej lub niższej, w tym do napełniania na gorąco w temp do 100°C przez nie dłużej niż 15 min lub w temp do 70°C nie dłużej niż 2h.
    • mogą być stosowane do podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych.

     

     

    Które pojemniki zatem wybrać? Jeśli odpowiedzieliście sobie na pytania zawarte na początku tekstu na pewno będzie wam łatwiej podjąć decyzję. Musicie jednak pamiętać o tym, że szklane pojemniki są cięższe i wymagają dodatkowego zabezpieczenia. Plastikowe pojemniki nie są biodegradowalne, ale korzystamy z tych produkowanych w Polsce (ważne jest dla nas wspieranie rodzimych dostawców), przez co ich ślad węglowy jest znacznie niższy niż tych produkowanych za granicą. Pojemniki ekologiczne można przetwarzać i również są produkowane z włókien dostępnych w naszym kraju, co zmniejsza ilość śladu węglowego jaki zostawiają. Co jest minusem tych ostatnich? W ich przypadku istnieje większe ryzyko uszkodzenia, gdyż są bardziej miękkie, ze względu na materiał z jakiego powstają. Oznacza to, że może dojść do ich uszkodzenia w czasie transportu. Kolejną kwestią jest ich recycling. Aby ich zakup miał sens, warto sprawdzić, czy wasze odpady są kompostowane w odpowiedni sposób. Jeśli kompostownia, do jakiej trafiają nie ma odpowiednich warunków do przetrzymywania tego typu opakowań, trafią do takiego recyclingu, jak zwykły plastik. Dodatkowo, aby się do niego nadawały, musicie pamiętać, aby bardzo dokładnie zrywać z nich folię!

     

     

    BistoBox korzysta z opakowań w kolorze białym i przeźroczystym. Niektóre cateringi korzystają z koloru czarnego. Pamiętajcie, że czarny barwnik nie nadaje się do recyclingu ponieważ koszty takiego procesu są zbyt wysokie.

    Dbanie o planetę to dbanie o zdrowie i życie nas wszystkich. Jako firma cateringowa mamy tego ogromną świadomość i wierzymy, że za każdym wyborem musi iść świadomość.

    Wybierając diety pudełkowe, na pewno oszczędzacie we własnym gospodarstwie domowym gaz, prąd, wodę, energię potrzebną do przygotowania i przechowywania żywności w dłuższym okresie czasu. Unikacie marnowania produktów, bo dostajecie zbilansowane, gotowa dania. Kolejna rzecz to paliwo, jeżdżąc na zakupy samochodem oraz czas, który jest równie bezcenny, jak Wasze zdrowie.

    Kupujmy mniej, kupujmy mądrze, to na pewno poprawi jakość życia nas wszystkich.

     

    Dieta Autorska Agnieszki Mielczarek

    Odchudzamy, odmładzamy, odżywiamy

    Zamów

    Newslleter

    Zapisz się do newslettera