Przejdź do treści

Dieta Bulionowa

  • W dni parzyste 1200 kcal mięso/ryby/warzywa mało węglowodanów (lowcarb)
  • W dni nieparzyste 800 kcal 4 razy 400 ml bulionu mięsnego plus napar ziołowy

Czym jest dieta bulionowa ?

Dieta bulionowa to ulubiona dieta Hollywoodzkich gwiazd. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta! Dostarcza drogocennego dla skóry kolagenu, przez co gwiazdy wyglądają piękniej. Dodatkowo odchudza bez dokuczliwego uczucia głodu. Dieta bulionowa powstała z połączenia diety Paleo i oczyszczającego działania bulionu. Już przed 2,5 tysiącami lat medycyna chińska polecała rosół jako lekarstwo wzmacniające nerki, krew i wspierające układ pokarmowy, a współczesna medycyna tylko dodaje kolejnych wspaniałych właściwości do listy zalet bulionu.

Główne założenia diety bulionowej :

Dieta bulionowa ma za zadanie oczyścić organizm, wyrównać poziom glukozy we krwi, odciągnąć dostęp organizmu do cukrów prostych i wyciszyć „ochotę na słodkie”. Jednak jej głównym celem jest dostarczenie organizmowi kolagenu przy równoczesnej utracie wagi. Metabolizm jest cały czas stymulowany przez naprzemienną kaloryczność. W menu znajdą się posiłki:

  • mięsne,
  • rybne,
  • wegetariańskie z niewielką zawartością węglowodanów.

Jest to tak naprawdę dieta bardzo zbliżona do diety Paleo. Ponadto ten rodzaj diety  zapobiega wychłodzeniu w dni o obniżonej kaloryczności.

Jakie są zalety diety bulionowej?

Bulion jest jednym  z najdelikatniejszych dań polecanych nawet po operacjach układu pokarmowego, jako lekkostrawny i odżywczy składnik diety. Najważniejszy jest jednak fakt, że zawarta w bulionie żelatyna pokrywa błonę śluzową żołądka, chroni przed nietolerancją alergizujących składników odżywczych oraz wspomaga rozwój mikroflory bakteryjnej jelit.

Ponadto regularne picie bulionu wspiera system odpornościowy. Aminokwasy obecne w rosole poprzez łagodzenie stanów zapalnych w jelitach i usprawnianie procesu trawienia, wywierają również znaczący wpływ na odporność. Zwłaszcza glutation, czyli cenny antyoksydant, wspiera syntezę DNA, reguluje cykl życia komórki i odpowiada za zdrowe reakcje immunologiczne organizmu.

Niewątpliwą zaletą jest również działanie przeciwzapalne. Wywar z kości ma właściwości przeciwutleniające i redukujące ogniska zapalne w szerokim spektrum. Prolina, glicyna oraz arginina to aminokwasy niezbędne do syntezy białek, a zarazem silnie przeciwutleniające. W wysokiej koncentracji mogą one przynieść ulgę w problemach związanych z przeziębieniami, chorobami autoimmunologicznymi czy oddechowymi przebiegającymi z odczynem zapalnym.

Bulion kostny zachwalany jest również jako podstawowy składnik diet odchudzających i odtruwających, a także środek wspomagający przy niedoborach. Poza wspomnianymi aminokwasami jest to dobre źródło:

  • waliny, wspomagającej masę mięśniową,
  • lizyny, obniżającej złą frakcję cholesterolu,
  • erolu,
  • alaniny, zwiększającej wytrzymałość organizmu.

Dietę bulionową wybrały gwiazdy światowego formatu

Gwyneth Paltrow i Salma Hayek zgodnie twierdzą, że dieta bulionowa jest najlep­szą alternatywą dla botoksu: „Jest bogaty w żelatynę i tłuszcz, zawiera szpik kostny, dlatego idealnie pomaga zachować młodość” – podkreśla Salma Hayek.

W Bistrobox przeplatamy dzień bulionowy z dniem diety lowcarb, czyli niskowęglowodanowej. Celem jest motywowanie organizmu do spalania, jednocześnie ograniczając mu całkowicie dostęp do cukrów prostych.

W ten sposób co drugi dzień  jemy „normalnie”, a czas trwania diety nie jest określony i zależy wyłącznie od nas. To idealne rozwiązanie na zbliżające się wielkimi krokami jesienne dni!

Zaleca się jednocześnie, aby dieta bulionowa była stosowana średnio przez 21 dni w przypadku ponad 5 kilogramowej nadwagi.

To dieta odżywcza i wzmacniająca dla osób które borykają się z nadwagą lub dla  tych, którym brakuje motywacji do regularnego spożywania posiłków.. Ten rodzaj diety zdecydowanie nie jest polecany osobom z niedowagą.

W dni parzyste nasza dieta bulionowa wygląda następująco:

  • Śniadanie wegańskie,
  • Shot odpornościowy,
  • Koktajl sirtuinowy na bazie mleka roślinnego i owoców,
  • Koktajl sirtuinowy oczyszczający,
  • Napar ziołowy.

Z kolei w dni nieparzyste podstawą są 4 buliony po 400 ml (kurkuma, warzywa, natka), a także napar ziołowy.

Dieta Autorska Agnieszki Mielczarek

Odchudzamy, odmładzamy, odżywiamy

Zamów

Newslleter

Zapisz się do newslettera