Spis treści
Jedni kochają upały, a inni ich nienawidzą. Nie da się jednak ukryć, że prawdopodobieństwo tego, że w lecie zdarzą się upalne dni, jest bardzo duże. Niestety, organizm ludzki niezbyt dobrze radzi sobie z dużą wilgotnością powietrza oraz wysokimi temperaturami. Dobrze byłoby więc wiedzieć, co pić i jeść w czasie upałów, aby poprawić swoje samopoczucie i nie zaszkodzić swojemu zdrowiu. Na szczęście, w lecie jest do dyspozycji tak wiele smacznych, lekkostrawnych warzyw i owoców, że każdy znajdzie coś dla siebie. Niesamowicie istotne jest także właściwe nawodnienie swojego organizmu. Lepiej wystrzegać się odwadniającej kawy, a postawić na wodę z dodatkiem ziół, jadalnych kwiatów czy owoców. Dobrym wyborem mogą okazać się także prozdrowotne szoty i napary.
Jedz lekko
W trakcie letnich upałów dobrze byłoby zdecydować się na lżejszą dietę niż ta, do której przywykło się jesienią oraz zimą. Na szczęście, na targach i w supermarketach można znaleźć naprawdę duże ilości świeżych warzyw oraz owoców sezonowych. To właśnie dzięki nim można stworzyć smaczny, lekki i jednocześnie bardzo zdrowy jadłospis. Na bazie owoców oraz warzyw można przygotować mnóstwo dań, dlatego o różnorodność nietrudno. Warto rozważyć jedzenie sałatek, jak również zup oraz koktajli. W trakcie upałów najlepiej ograniczyć jedzenie mięsa, zwłaszcza tego smażonego. Dobrze byłoby też zrezygnować z żywności o wysokim stopniu przetworzenia. Mowa tu przede wszystkim o chipsach, fast foodach czy słodkich napojach gazowanych.
Postaw na sałatki owocowe i warzywne
Latem każdy ma do dyspozycji wiele ciekawych gatunków owoców oraz warzyw. Niektóre z nich rosną w przydomowych ogródkach, a po inne trzeba udać się do supermarketu bądź na targ. W trakcie upałów godne uwagi są w szczególności:
- arbuzy,
- truskawki,
- wiśnie,
- czereśnie,
- agrest,
- porzeczki,
- maliny,
- cukinie,
- botwinka,
- ogórki,
- sałaty,
- pomidory.
Najlepiej starać się jeść owoce i warzywa na surowo, jeżeli jest to tylko możliwe. Jeśli nie, można poddać je na przykład duszeniu bądź ugotować na parze. Surowe owoce oraz warzywa świetnie nadają się do przyrządzania smakowitych sałatek. Będą one idealnym rozwiązaniem na obiad, śniadanie bądź kolację w upalny dzień. Dostarczą organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, a także pomogą go nawodnić. Szczególne właściwości nawadniające posiada arbuz, który jest prawdziwym sprzymierzeńcem człowieka w gorące dni. Sałatki warto polewać sosami na bazie oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego. Należy zaś unikać tłustych sosów na bazie majonezu.
Zakochaj się w chłodnikach
Upalne lato to doskonały czas na wypróbowanie chłodników. Wiele osób może bowiem nie mieć ochoty na gorące zupy, które mają właściwości rozgrzewające. Na szczęście, smakowite chłodniki można przygotować z bardzo wielu sezonowych warzyw. Szczególnie popularny jest tak zwany chłodnik litewski, który powstaje przede wszystkim na bazie botwinki. Warto wzbogacić go o dodatek dużej ilości koperku oraz natki pietruszki. Alternatywą dla chłodnika z buraków będzie ten na bazie ogórków. Ogórkowy chłodnik powinien przypaść do gustu w szczególności osobom, które przepadają za mizerią. Co ciekawe, w książkach kucharskich można znaleźć wiele przepisów na chłodniki tradycyjne oraz na chłodniki dla wegan. Osoby będące na diecie roślinnej wcale nie muszą więc rezygnować z tego wartościowego i dobrego na upalne dni dania.
A może koktajle?
Upały to także doskonały czas na koktajle. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że są lekkie, pożywne oraz przepyszne. Pomagają nawodnić organizm, ale jednocześnie dodają energii. W upalne dni warto przygotowywać koktajle na bazie sezonowych owoców oraz warzyw. Wspaniale będą pasować do nich truskawki, wiśnie, jak również poziomki. Jeżeli chodzi o warzywa, warto w szczególności zwrócić uwagę na szpinak, sałatę oraz na brokuł. Aby koktajle były bardziej sycące, można wzbogacić je o dodatek nasion, orzechów bądź pestek. Do koktajlu z dodatkiem banana będzie zaś pasowało masło orzechowe. Wydaje się, że koktajl można przygotować zarówno na wodzie, jak i na mleku zwierzęcym bądź roślinnym. Dobrym pomysłem może okazać się też wykorzystanie jakiegoś soku, na przykład jabłkowego. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że taki koktajl może być dość słodki. Miłośnicy bardziej wytrawnych smaków mogą być zadowoleni z koktajlu przygotowanego na bazie kefiru bądź jogurtu naturalnego. Jeżeli jednak okaże się, że koktajl jest za kwaśny, zawsze można dosłodzić go odrobiną miodu bądź syropu klonowego.
Nawadniaj się!
Odpowiednie nawodnienie organizmu jest bardzo ważne, bez względu na porę roku. W upały zaleca się jednak wypijanie jeszcze większej ilości wody niż zazwyczaj. Wydaje się, że trzeba będzie pomyśleć nawet o wypiciu trzech litrów płynów dziennie. Większość z nich powinna jednak stanowić woda. Pozostała część może składać się ze świeżo wyciskanych soków oraz z naparów ziołowych.
Woda to podstawa
Nie od dziś wiadomo, że woda to życie, zwłaszcza w upały. W gorące letnie dni warto mieć przy sobie butelkę wody, najlepiej w temperaturze pokojowej. Wbrew pozorom, picie lodowatej wody nie jest dobre dla zdrowia ludzkiego. Może prowadzić do zapaleń gardła oraz krtani. Osoby, którym nie smakuje zwykła woda, śmiało mogą zdecydować się na picie wody z dodatkiem świeżych, pokrojonych w plastry owoców oraz ziół. Warto eksperymentować z różnymi smakami, bo wówczas na pewno znajdzie się rozwiązanie najlepsze dla siebie. Dobrze byłoby też notować wypijaną ilość płynów. Wówczas będzie można ocenić, czy faktycznie nawadnia się swój organizm wystarczająco. Jeżeli nie, trzeba będzie podjąć działania, które pomogą to zmienić.
Świeżo wyciskane soki
Oprócz wody, dobrze byłoby sięgać także po świeżo wyciskane soki owocowe oraz owocowo-warzywne. Do ich przygotowania śmiało można wykorzystać jabłka, truskawki, czereśnie czy brzoskwinie. Jeżeli chodzi o warzywa, świetnie sprawdzą się marchewki, seler czy szpinak. Nie należy jednak zapominać o tym, że najbardziej wartościowe soki powstają dzięki wyciskarce wolnoobrotowej. Jest to więc zdecydowanie lepsze urządzenie niż sokowirówka. Na soki wyciskane z owoców oraz warzyw muszą jednak uważać osoby borykające się z cukrzycą typu drugiego oraz insulinoopornością. Takie soki zawierają bowiem mnóstwo cukrów prostych.
Zobacz także:
A może napary ziołowe?
Jak się okazuje, w trakcie upałów wcale nie trzeba rezygnować z ziołowych naparów. Wiele z nich posiada bowiem pozytywny wpływ na ludzki organizm, także w trakcie upałów. Dobrze byłoby więc obdarzyć swoją uwagą rumianek lekarski, jak również melisę. Zioła te wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a także łagodnie uspokajające. W trakcie upałów można zaś narzekać na agresję i pobudzenie. Dobrze byłoby więc w jakiś naturalny sposób się wyciszyć. Napary ziołowe wcale nie muszą być pite wtedy, gdy są gorące. Można poczekać, aż ostygną. Wspaniałym dodatkiem do takich ostudzonych naparów ziołowych będą pokrojone w plasterki truskawki czy brzoskwinie. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby nie przekraczać dziennej zalecanej dawki konkretnego naparu ziołowego. Poza tym, żaden napar nie powinien zastępować wody.
Sprawdź również:
Zrezygnuj z alkoholu!
Wiele osób nie wyobraża sobie lata bez alkoholu. Piwo do grilla oraz urocze drinki z parasolką są przecież niesamowicie kuszące. Niemniej jednak, w trakcie upałów warto dla własnego zdrowia zrezygnować z alkoholu lub przynajmniej go ograniczyć. Alkohol charakteryzuje się bowiem działaniem odwadniającym organizm. W trakcie upałów jest to wyjątkowo niebezpieczne. Poza tym nadmiar alkoholu może prowadzić do utraty wielu cennych dla zdrowia minerałów, takich jak, chociażby magnez. Niestety, w trakcie upałów traci się cenne elektrolity także z potem. Lepiej byłoby więc nie ryzykować większej ich utraty, pijąc alkohol. Poza podczas spożywania alkoholu zwykle rezygnuje się z picia wody. To zaś w skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do utraty przytomności. Szczególnie niebezpieczne jest picie alkoholu i jednoczesne przebywanie na słońcu.