Przejdź do treści

Kaloryczność i cena

Wybierz kaloryczność

*Dieta niewskazana dla osób z Celiakią, ze względu na styczność produktów bezglutenowych z glutenowymi.

Przykładowe dania diety

Śniadanie

Jajko ekologiczne faszerowane pastą groszkowo pistacjową, sałatka warzywna, pieczywo jaglane domowe

Drugie śniadanie

Smoothie jagoda/ mleko ryżowe bio/ banan

Obiad

Kotleciki warzywno-drobiowe z limonką, pieczone ziemniaki z rozmarynem, glazurowane buraczki z rukolą i malinowym sosem

podwieczorek

Bezglutenowe ciasto biszkoptowe z owocami leśnymi

kolacja

Sałatka z mozzarellą, pomidorami, pesto bazyliowym , orzechami pini

Opis

Dla kogo jest dieta Bezglutenowa?

Dieta pozbawiona glutenu będzie idealną dla osób z nietolerancją na gluten. Nie jest jednak polecana dla osób chorujących na celiaklię i z silną alergią na gluten.

Przekonaj się, że omijanie produktów zawierających ten składnik jest bardzo proste!

Mąkę z pszenicy zastępujemy między innymi: mąką jaglaną, mąką z ciecierzycy czy mąką kokosową.

Nasz chleb wypiekamy własnoręcznie, nie używając chemicznych dodatków zawierających gluten!

Jakie korzyści daje dieta Bezglutenowa?

Lektyna zawarta w ziarnach pszenicy może powodować między innymi podrażnienia jelit, bóle brzucha i wzdęcia. Ponadto większość produktów glutenowych to produkty przetworzone, które zawierają dużo węglowodanów, wysoki indeks glikemiczny i mało prozdrowotnego błonnika.

Jak skomponowana jest dieta Bezglutenowa?

Nasze posiłki komponujemy tak, by wyeliminować dolegliwości związane z nietolerancją lub alergią na gluten.

Dieta Autorska Agnieszki Mielczarek

Odchudzamy, odmładzamy, odżywiamy

Zamów

Newslleter

Zapisz się do newslettera