Kaloryczność i cena
3 posiłki
5 posiłków
*Dieta niewskazana dla osób z Celiakią, ze względu na styczność produktów bezglutenowych z glutenowymi.
Śniadanie
Jajko ekologiczne faszerowane pastą groszkowo pistacjową, sałatka warzywna, pieczywo jaglane domowe
Drugie śniadanie
Smoothie jagoda/ mleko ryżowe bio/ banan
Obiad
Kotleciki warzywno-drobiowe z limonką, pieczone ziemniaki z rozmarynem, glazurowane buraczki z rukolą i malinowym sosem
podwieczorek
Bezglutenowe ciasto biszkoptowe z owocami leśnymi
kolacja
Sałatka z mozzarellą, pomidorami, pesto bazyliowym , orzechami pini
Dla kogo jest dieta Bezglutenowa?
Dieta pozbawiona glutenu będzie idealną dla osób z nietolerancją na gluten. Nie jest jednak polecana dla osób chorujących na celiaklię i z silną alergią na gluten.
Przekonaj się, że omijanie produktów zawierających ten składnik jest bardzo proste!
Mąkę z pszenicy zastępujemy między innymi: mąką jaglaną, mąką z ciecierzycy czy mąką kokosową.
Nasz chleb wypiekamy własnoręcznie, nie używając chemicznych dodatków zawierających gluten!
Jakie korzyści daje dieta Bezglutenowa?
Lektyna zawarta w ziarnach pszenicy może powodować między innymi podrażnienia jelit, bóle brzucha i wzdęcia. Ponadto większość produktów glutenowych to produkty przetworzone, które zawierają dużo węglowodanów, wysoki indeks glikemiczny i mało prozdrowotnego błonnika.
Jak skomponowana jest dieta Bezglutenowa?
Nasze posiłki komponujemy tak, by wyeliminować dolegliwości związane z nietolerancją lub alergią na gluten.
